sâmbătă, 21 februarie 2009

Voiculescu transfera "stenograma Saftoiu" conducerii Parlamentului

Liderul conservator Dan Voiculescu, seful Comisiei de ancheta constituite ca urmare a cererii de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, ii informeaza pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Nicolae Vacariu si Bogdan Olteanu, ca in timpul
audierii directorului Serviciului
de Informatii Externe (SIE), Claudiu Saftoiu, au aparut elemente care pot fi considerate abateri de la lege. "Membrii Comisiei, in urma audierilor, au ajuns la concluzia ca este posibil ca unele din actiunile de interceptare a comunicatiilor, efectuate de autoritati ale statului roman, pot sa constituie fapte grave de incalcare a normelor referitoare la drepturile si libertatile fundamentale ale omului", sustine Voiculescu, intr-o scrisoare adresata celor doi presedinti.

Presedintele PC spune ca dialogul pe care l-a avut cu Saftoiu i-a permis sa ia la cunostinta de faptul ca SIE detine tehnica proprie de interceptare, asa cum rezulta din stenograma audierii, si ca efectueaza interceptari in baza unui mandat al Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Voiculescu ii anunta pe cei doi presedinti ca le pune la dispozitie stenogramele audierii si ii roaga sa analizeze continutul informatiilor pentru a decide asupra eventualelor masuri ce se impun. Dupa ce ziarul "Gandul" a prezentat marturia directorului SIE in fata comisiei de ancheta, Claudiu Saftoiu a recunoscut veridicitatea informatiilor, dar a sustinut ca a facut o confuzie. Saftoiu explica faptul ca nu a fost suficient pregatit pentru audiere si ca a gresit procedurile.