sâmbătă, 21 februarie 2009

Ambasade si organizatii internationale, acreditate la Chisinau, sunt ingrijorate de situatia privind libertatea presei in Republica Moldova

Delegatia Comisiei Europene, Reprezentantul Special al Secretarului General al Consiliului Europei, Misiunea OSCE in Moldova si 11 ambasade acreditate la Chisinau, au remis spre difuzare Agentiei DECA-press o declaratie in care semnatarii reamintesc angajamentele Moldovei in cadrul Planului de Actiuni Moldova-UE si in cadrul altor acorduri internationale, inclusiv angajamentul pentru fluxul liber de informatie stipulat in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, in scopul dezvoltarii unei mass-media independente si dinamice. Libertatea presei este baza functionarii unei democratii.
Potrivit semnatarilor declaratiei, alegerile locale apropiate vor fi un nou test pentru democratia Moldovei si liderismul politic al tarii. In preajma acestor alegeri, semnatarii se arata ingrijorati de faptul ca abilitatea presei de a reflecta si comenta in mod liber alegerile devine restrictionata. Mai mult ca atat, potrivit diplomatilor straini, functiile institutiilor de reglementare nu sunt eficiente in garantarea aplicarii prevederilor legislative.
“Semnalam o tendinta ingrijoratoare, care isi are inceputurile in reorganizarea posturilor Antena C si Euro TV, si mai recent in cazul postului 103.5 FM in Balti. Aceste actiuni limiteaza in mod clar spatiul fluxului liber de informatie. Suntem ingrijorati de faptul ca aceasta va avea un impact negativ asupra libertatii campaniei
electorale. Mai mult ca atat, Teleradio Moldova a realizat un progres nesemnificativ in a deveni un difuzor public cu adevarat independent”, afirma semnatarii declaratiei.
Diplomatii avertizeaza conducerea de la Chisinau ca in lipsa anumitor corectari a acestor tendinte, Moldova ar putea esua in indeplinirea angajamentelor sale
internationale.
“Noi acordam o atentie deosebita libertatii de exprimare si pluralismului presei. O mass-media libera, pluralista si independenta este esentiala in sustinerea procesului democratic. Noi indemnam Moldova sa adere in totalitate la obligatiile sale in cadrul OSCE, UE si Consiliul Europei, precum si in cadrul altor angajemente internationale.
Noi indemnam toate organele responsabile sa implementeze integral standardele internationale in domeniul libertatii presei, astfel incat cetatenii Moldovei sa aiba acces la o informatie deshisa si obiectiva din partea tuturor actorilor in campania electorala”, se mai spune in declaratie.