sâmbătă, 21 februarie 2009

Salariatii romani - cele mai putine absente medicale dintre europenii UE

Daca este vorba sa estimeze impactul pe care il are locul de munca asupra sanatatii, salariatii romani se plang ca munca ii imbolnaveste. 54% dintre romani spun ca s-au ales cu diferite afectiuni din cauza conditiilor de munca. Procentul este mare fata de media europeana - 35%, dar nu batem recordul in aceasta privinta. Mai afectati decat noi sunt grecii, in randul carora procentul este de 68%, iar cei mai multumiti de locul de munca in raport cu starea sanatatii sunt britanicii, in randul carora procentul de salariati afectati este de numai 20%. Curios insa, cetatenii statelor care acuza ca locul de munca le distruge sanatatea sunt cei care isi iau cele mai putine zile libere pe motive medicale.

Astfel, in medie, 22% dintre europeni stau in concediu medical circa 20 de zile pe an. In acest clasament, romanii bat recordul la cel mai mic procent de salariati care apeleaza la concedii medicale - doar 15%. La polul opus sunt finlandezii, in randul carora 45% dintre salariati isi iau concedii medicale. Si in privinta numarului de zile libere pe motive medicale pe cap de salariat, batem recordul. Daca se imparte numarul total de absente medicale la numarul total de salariati, rezulta ca romanii isi iau, in medie, doar doua zile libere pe an, cel mai putin dintre salariatii europeni. Spre comparatie, media europeana este de 4,5 zile pe an, iar recordul la cele mai multe absente medicale este atins de croati, cu 9 zile pe an.

Din punct de vedere al afectiunilor pe care le genereaza locurile de munca, cei mai multi europeni se plang de dureri de spate (24,7%), dureri musculare (22,8%), oboseala (22,6%), stres (22,3%). Urmeaza, la diferenta de aproape zece procente: dureri de cap, iritabilitate, probleme cu somnul, anxietate, probleme de vaz si de auz, dureri de stomac
. Alergiile si bolile de inima
se situeaza pe ultimele locuri in randul afectiunilor cauzate de conditiile de munca. Cei mai expusi la imbolnaviri datorate slujbei sunt, in ordine descrescatoare, agricultorii, liber-profesionistii si constructorii.

In ceea ce priveste factorii fizici cu risc de imbolnavire la locul de munca, salariatii romani bat recordul la expuneri la temperaturi foarte inalte si foarte joase, la inhalare de fum sau praf, la manipularea substantelor infectioase, ridicarea de obiecte grele si actiuni repetitive cu bratul sau cu mana. Studiul a masurat chiar si impactul fumului de tigara generat de fumatori asupra salariatilor nefumatori. Aici stam relativ bine. In Romania sufera doar 25% dintre salariatii nefumatori, in timp
ce in UE media este de 20%. Cei mai stresanti pentru colegi sunt muncitorii greci, iar cei mai putini fumatori pasivi sunt in Irlanda.

Studiul a fost publicat de Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata
pe baza datelor Eurostat si a unor sondaje de opinie. Partenerul fundatiei in Romania a fost Institutul Gallup.