miercuri, 18 februarie 2009

Asalt la Directia de impozite si taxe locale Brasov

Brasovenii care detin contracte de leasing, ce au ca obiect achizitionarea unui autoturism, au trecut ieri printr-o adevarata proba "de foc". Asta pentru ca, multi dintre ei au decis sa-si declare contractele de leasing auto abia pe ultima suta de metri.
Practic, persoanele in cauza au fost nevoite sa stea zeci de minute la niste cozi infernale, pentru a se achita de obligatie.
Intrebati ce parere au de noua procedura legala, oamenii ne-au raspuns sugestiv: "Ce sa mai spunem. Va puteti da seama dupa atmosfera care este aici". Altii au dat vina pe firmele de leasing care, spuneau ei, nu le-au transmis cartile masinilor, astfel incat sa se poata inscrie ca platitori de impozit auto la Directia Fiscala. Reprezentantii Directiei de Impozite si Taxe Locale (DITL) Brasov ne-au explicat insa ca "inscrierile se pot face si fara cartea masinii, contribuabilii trebuind sa aiba macar contractul de leasing". Conform Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2007, aceasta categorie de contribuabili trebuie sa-si plateasca singuri impozitul auto pe masina cumparata in leasing, firmele finantatoare fiind exonerate de la inceputul anului de obligatia de a vira acest "bir" la bugetul local. Practic, contractele de acest gen trebuiau declarate la Directiile de Impozite si Taxe Locale (DITL) pana ieri, cel tarziu. In caz contrar, titularii contractelor risca amenzi cuprinse intre 200 si 500 de lei.

Inca trei zile de pasuire
Totusi, persoanele care nu au reusit sa faca acest demers in termenul stabilit prin lege, mai au cateva zile la dispozitie. "Deocamdata, nu ii sanctionam pe intarziati. Cine nu a ajuns inca sa se inscrie, mai are timp pana sambata inclusiv. Intre timp, noi vom finaliza preluarea datelor de la firmele de leasing, iar cei care detin contracte, dar nu si le-au declarat, vor fi amendati", a precizat Marian Voinescu, directorul DITL Brasov. Trebuie precizat insa ca nu este obligatoriu ca la inscrierea contractelor sa fie achitat si impozitul auto. Plata se poate face in doua transe, termenele prevazute fiind 31 martie si respectiv 30 septembrie.