sâmbătă, 21 februarie 2009

Rusia face cartile in Uniunea Europeana

Compania rusa de stat Gazprom se manifesta sub coordonarea Kremlinului din ce in ce mai intens in calitate de actor politic international: recunoaste Transnistriei calitatea de stat, modifica strategia energetica a Uniunii Europene. In ciuda negatiilor oficiale, Moscova foloseste din ce in ce mai mult arma energetica - santajul robinetului a dat roade in ultimii doi ani. Iar o Uniune Europeana dezbinata nu se dovedeste a fi un partener real de negocieri cu Federatia Rusa.

Gazprom recunoaste statalitatea Transnistriei

Datoriile Transnistriei fata de compania rusa Gazprom, in valoare de 1,3 miliarde de dolari, vor fi transformate in "datorii de stat ale Republicii moldovenesti nistrene", conform unei proiect al liderului separatist Igor Smirnov, adoptat de Parlamentul de la Tiraspol, transmite Mediafax. "Acest lucru inseamna acceptarea datoriei fata de Gazprom si ofera posibilitatea restructurarii acesteia", declara ministrul transnistrean al Economiei, Elena Cernenco, precizand ca doar in aceste conditii Gazprom este de acord sa analizeze posibilitatea reesalonarii datoriei. La randul sau, ministrul transnistrean al Industriei, Piotr Stepanov, a explicat ca datoriile fata de Gazprom s-au acumulat din 1993, din cauza stabilirii unor tarife interne mai mici decat cele de import. "In plus
, banii achitati de consumatori pentru gazele
livrate au fost indreptati spre alte scopuri", a subliniat Stepanov. De altfel, liderii transnistreni cred ca "a venit timpul construirii unor relatii de piata cu Gazprom", recunoscand ca transformarea datoriilor va insemna o crestere a tarifelor interne la gaz.

Moscova rastoarna politica europeana

Liderii Greciei, Rusiei si Bulgariei au semnat ieri acordul de constructie a unui oleoduct intre portul bulgar Burgas, de la Marea Neagra, si Alexandroupolis, de la Marea Egee, consolidand influenta Rusiei pe piata energetica europeana, relateaza Mediafax. Presedintele rus, Vladimir Putin, premierul elen Costas Karamanlis si omologul sau bulgar, Sergei Stanisev, au fost prezenti la semnarea contractului, realizata dupa aproape 15 ani de negocieri.

Proiectul, estimat la 950 milioane de euro, va asigura transportul petrolului ocolind stramtoarea Bosfor din Turcia, considerata ca avand un trafic prea aglomerat, iar lansarea operatiunilor comerciale este programata pentru anul 2009. Oleoductul va avea lungimea de 279 kilometri si capacitatea de 700.000 de barili pe zi, echivalentul a 35 milioane de tone de titei anual, fiind posibila majorarea la 50 milioane de tone.

Ungaria se da cu Rusia

Guvernul socialist de la Budapesta s-a alaturat grupului rus Gazprom, principalul producator mondial de gaze naturale
, intr-un proiect privind extinderea spre Ungaria a gazoductului Blue Stream, care urmeaza sa tranziteaze Turcia, Bulgaria si Romania, potrivit International Herald Tribune (IHT), relateaza Mediafax. Decizia survine in cotextul tentativelor UE de a implementa o politica comuna in domeniul sigurantei energetice.

Proiectul Blue Stream va concura direct cu planul UE de constructie a gazoductului Nabucco, avand ca obiectiv reducerea dependentei blocului comunitar fata de livrarile de energie
din Rusia. Blue Stream, care va tranzita Bulgaria si Romania, va avea aproape acelasi traseu cu Nabucco, costurile de constructie sunt estimate la acelasi nivel, iar data prognozata pentru inceperea operatiunilor comerciale este apropiata. Avantajele
imediate ale implicarii in proiectul rusesc sunt neclare, din punctul de vedere al Ungariei, intrucat autoritatile de la Budapesta ar putea contribui la finantarea constructiei ambelor conducte.

Chisinaul anuleaza consulatele de la Cahul si Balti

Autoritatile Republicii Moldova isi retrag acordul pentru deschiderea a doua consulate romanesti la Balti si Cahul. Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova a informat miercuri ca a transmis Ambasadei Romaniei la Chisinau o Nota oficiala in acest sens, informeaza Mediafax. Desi ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a declarat saptamana trecuta ca regimul de la Chisinau nu va mai permite Romaniei deschiderea celor doua oficii consulare, fostul ministrul roman de Externe Mihai-Razvan Ungureanu a declarat miercuri ca Ministerul de Externe roman nu a primit nici o notificare oficiala in acest sens de la ministerul moldovean omolog.

Andrei Stratan a declarat, la 7 martie, ca tara sa nu mai permite deschiderea celor doua oficii consulare, declaratie ce a survenit unei dispute romano-moldovene pe marginea proiectului centrului comun de vize al UE care urmeaza sa fie deschis la Chisinau. Ministerul de Externe moldovean a acuzat Romania ca a propus UE ca acest centru sa fie trecut sub autoritatea sa, desi Chisinaul a initiat in acest sens, inca din 2006, un proiect comun cu Budapesta.

Totodata, pozitia ministrului Stratan a venit pe fondul unor interventii ale presedintelui Vladimir Voronin, care arata ca Republica Moldova nu are nevoie de Romania ca avocat pentru integrarea sa europeana, si ale premierului Vasile Tarlev, potrivit caruia statul roman ameninta statalitatea si securitatea vecinului sau si exagereaza intentionat numarul cererilor de obtinere a cetateniei romane de catre cetatenii moldoveni.