sâmbătă, 21 februarie 2009

Fără gaz, sub coasta lui Tarlev

Deşi premierul Tarlev continuă să se laude prin toată ţara cu proiectul gazificării satelor, chiar în Chişinău există case, ale căror locatari solicită de câţiva ani autorităţilor publice locale şi SA „Moldova-Gaz” ca apartamentele să le fie conectate la reţeaua centrală de gaz.

Unul dintre aceste blocuri se află pe strada Munceşti, 169, chiar peste drum
de Parcul de troleibuze nr. 2. Blocul are două etaje şi în el locuiesc opt familii care, în afară de lipsa gazului, sunt în criză şi de apă caldă. Clădirea a fost dată în exploatare în anul 1957, fiind construită pentru lucrătorii SA „Moldcinema”, care se află în imediata vecinătate a blocului. Între timp
, apartamentele au fost cumpărate de familii tinere, iar dintre vechii locatari a rămas numai Nina Civileova, o pensionară de 73 de ani. „Oamenii din casa noastră utilizează buteliile de gaz, care pe timpuri erau ieftine. Acum însă o butelie, care îmi ajunge numai pentru două luni, mă costă 280 de lei. În plus
, nu avem nici apă caldă, căci firma din vecinătatea blocului, în al cărei subsol se află reţeaua termică a blocului, solicită „Termocom”-ului să-i plătească pentru arendă”, susţine Nina Civileova. În aceste condiţii, locatarii de pe Munceşti, 169, îşi încălzesc apa în boilere.

Primăria se miră…

Cumpărându-şi apartamentul, Ion Panea, un alt locatar de aici, şi-a făcut reparaţie capitală. În acea perioadă, nu a plătit taxele pentru agentul termic, fiind convins că în curând blocul va fi conectat la reţeaua centrală de gaz. Astfel, i-a fost întreruptă încălzirea şi până acum continuă să stea iarna înconjurat de reşouri electrice. „Când afară e foarte frig, locuiesc la rude sau la prieteni. Am apelat în toate instanţele, dar fără vreun rezultat. De la „Moldova-Gaz” mi s-a spus că aceasta-i problema primăriei, iar primăria doar s-a mirat că nu avem gaz, însă nu a întreprins nimic. Presupun că se miră în continuare”, a adăugat Panea.

Se pare că problema gazificării acestui bloc nici nu va fi soluţionată curând. Clădirea e amplasată într-o zonă industrială şi, chiar dacă se află pe marginea străzii Munceşti, locatarii ei se simt izolaţi de lume. În jurul lor, oamenii doar vin dimineaţa la lucru şi seara se întorc acasă. Numai ei îşi au aici şi masa
, şi casa. O biserică în construcţie, câteva firme de vânzări angro, una de construcţie, alta de mobilă, parcul de troleibuze, SA „Moldcinema” şi o cantină - acestea sunt instituţiile care înconjoară blocul.

Reţeaua centrală de gaz se află la o depărtare de circa 200 metri şi pentru conectarea blocului la aceasta trebuie instalate ţevi pe sub strada Munceşti. Potrivit Nadejdei Matveevici, directorul SA „Moldcinema”, şi a locatarilor blocului cu pricina, costul acestor lucrări se ridică la o sumă exorbitantă, de aceea, toate tentativele de a soluţiona problema din cont propriu le-au eşuat.

Aşteptaţi până în 2009!

Responsabili de la „Chişinău-Gaz” ne-au comunicat că prelungirea conductelor de gaz necesită lucrări de construcţie, care ţin de competenţa primăriei. Acelaşi lucru ni l-a confirmat şi consilierul municipal Oleg Cernei, care a menţionat că gazificarea blocului intră în sarcina autorităţilor publice locale.

La rândul său, Anatol Corj, şeful Secţiei supraveghere tehnică a Direcţiei construcţii capitale a primăriei Chişinău, ne-a spus că dacă reţeaua centrală de gaz nu trece prin apropierea blocului, gazificarea clădirii rămâne să fie doar o chestiune de perspectivă. „Mai întâi de toate, este necesară decizia Consiliului municipal în această privinţă, iar aceasta depinde în mare parte şi de resursele financiare ale primăriei”, a remarcat Corj, care a ţinut să ne asigure că problema va fi rezolvată în mod sigur până în anul 2009.