miercuri, 18 februarie 2009

Motreanu lanseaza transhumanta «oaierless» pe un «mini-Google» pentru tarani

Inspirat, probabil, de vizita lui Bill Gates, ministrul agriculturii, Dan Motreanu, s-a decis sa lanseze un „mini-Google“ prin intermediul caruia taranii sa se informeze despre toate problemele legate de agricultura. Problema este, insa, ca majoritatea taranilor si fermierilor nu au calculatoare si habar nu au sa navigheze pe Internet. „In Bistrita Nasaud sunt 26 de euro-fermieri, dintre care doar doi au calculatoare. Stiti, noi suntem mai de la tara“, ne-a declarat presedintele Asociatiei Euro-fermierilor, Gheorghe Chereches. In primavara se va organiza o licitatie pentru desemnarea firmei care va construi site-ul agricol.

Noul ministru al agriculturii, Dan Stefan Motreanu, care inca din prima zi de ministeriat a anuntat ca vrea sa conduca agricultura de la Bruxelles, si nu din lanul de porumb, s-a gåndit sa informatizeze mediul rural. Desi se dovedeste ca Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) nu a fost in stare sa informeze populatia cu privire la schimbarile intervenite o data cu integrarea in UE, acum vrea sa comunice cu taranii si fermierii prin Internet. Motreanu vrea sa creeze un „mini-Google“ prin intermediul caruia fermierii sa se informeze despre toate problemele legate de agricultura si de UE. Toate bune si frumoase, insa majoritatea taranilor si fermierilor romåni nu au calculatoare si habar nu au ce inseamna un website sau un motor de cautare.

Din primavara, MAPDR va selecta o organizatie care va realiza, prin crearea unui web site, un „mini-Google“ pentru informarea publicului în privinta dezvoltarii rurale, potrivit Planului National Strategic pentru Dezvoltare Rurala.

„Ideea ministrului Motreanu de a-i «initia» pe fermieri in tainele Internetului demonstreaza inca o data faptul ca autoritatile nu stiu pur si simplu pe ce sa cheltuiasca banii primiti de la UE“, sunt de parere producatorii agricoli. „Asta pentru ca foarte multi tarani sunt analfabeti si nu stiu nici macar sa scrie, dar sa utilizeze un website“, au adaugat acestia. „Nu stiu cum sa ne mai minta si s-au gandit sa o faca pe Internet. Oricum, foarte putini dintre noi avem acces la Internet. Majoritatea nu are nici telefon, de calculator nici nu se mai pune problema“, este de parere Andrei Herseg, un producator agricol din judetul Mures.

Ca taranii habar nu au de informatica stie toata lumea (mai putin ministrul agriculturii). Se dovedeste, insa, ca nici euro-fermierii nu prea au auzit de net. „In Bistrita Nasaud sunt 26 de euro-fermieri, dintre care doar doi au calculatoare. Stiti, noi suntem mai de la tara“, ne-a declarat presedintele Asociatiei Euro-fermierilor din Bistrita Nasaud, Gheorghe Chereches.

Sunt insa si fermieri care s-au aratat foarte bucurosi de ideea site-ului. „Este o idee foarte buna, ne va ajuta foarte mult, deoarece vom primi foarte multe informatii prin fax“, ne-a declarat un fermier din judetul Alba. „Orice pas inainte facut de minister este bine venit. Dar, totusi, ce-i ala «Google»? S-a intrebat mirat fermierul.

Site-ul va fi facut pe bani de la UE
Prin intermediul acestui site se vor organiza seminarii si ateliere de lucru si se va oferi consultanta pe teme de dezvoltare rurala pentru organizatii neguvernamentale sau consilii locale, se arata in Planul National Strategic.
Structura organizatorica a retelei va cuprinde un centru national si centre locale. „Pentru realizarea acestui obiectiv, MAPDR va aloca 2% din bugetul de asistenta tehnica, a carui valoare nu a fost inca stabilita“, ne-a declarat Gratiela Tiron, seful serviciului de informare din cadrul Directiei Generale pentru Dezvoltare Rurala. Firma care se va ocupa de site va fi aleasa, prin licitatie, la primavara, dupa ce Comisia Europeana va aproba Planul National Strategic, a adaugat Tiron.

Banii de la UE vor ajunge la fermieri abia în octombrie
Fondurile de la UE destinate dezvoltarii rurale a României vor ajunge la producatori si fermieri cel mai devreme în luna septembrie-octombrie a acestui an, a declarat, ieri, ministrul agriculturii, Dan Motreanu. Sumele se ridica la circa 8 miliarde de euro în perioada 2007-2013 si vor putea fi accesate printr-un mecanism similar desfasurarii programului SAPARD, respectiv prin depunerea unor proiecte în cadrul domeniilor denumite masuri. Acestea sunt cuprinse în Planul National de Dezvoltare Rurala, care urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene (CE) pentru aprobare în martie-aprilie 2007, potrivit ministrului. Motreanu a estimat ca planul ar putea fi aprobat de Executivul european în circa trei luni de la transmitere.

„CE se asteapta ca prin Planul National Strategic pentru Dezvoltare Rurala România sa dovedeasca faptul ca este capabila sa administreze fondurile europene“, a punctat directorul Directiei Programe de Dezvoltare Rurala, din cadrul CE, Jose Manuel Sousa Uva. Acesta a precizat ca strategia nationala privind dezvoltarea rurala trebuie sa rezolve doua probleme esentiale, respectiv modernizarea agriculturii si evolutia socio-economica a celor implicati într-o agricultura de subzistenta.