miercuri, 18 februarie 2009

Romanii arestati in Irak au fost eliberati

Cei doi muncitori români arestaţi acum trei luni în Irak de Poliţia Militară americană au fost eliberaţi în această dimineaţă.

Cei doi se află acum la Ambasada României din Irak. Suspiciunile de spionaj care planau asupra Nelu Ilie şi Adrian Gâncean s-au risipit.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului român de Externe, Corina Vinţan, a confirmat pentru NewsIn că cei doi români au fost puşi în libertate.

Şi ambasadorul României în Irak, Mihai Stuparu, a declarat la Realitatea TV, că poate confirma eliberarea celor doi români reţinuţi în Irak.

"Eforturile nu au fost uşoare şi au fost numeroase, iar în final s-a ajuns la acest rezultat pozitiv şi fericit pentru cei doi. Ambasada României din Irak a întreprins aproape zilnic demersuri şi pe linia coaliţiei şi pe linia autorităţilor din Irak, deci prin toate pârghiile prin care am putut. Am cerut în primul rând urgentarea clarificării situaţiei şi în al doilea rând la eliberarea lor", a spus ambasadorul.

Mihai Stuparu a mai declarat pentru NewsIn că românii au fost eliberaţi în această dimineaţă, la ora 10.00 locală, ora 9.00 la Bucureşti, şi se află acum în sediul misiunii diplomatice române de la Bagdad, urmând să se întoarcă în ţară în 3-4 zile.

"Eliberarea a avut loc în această dimineaţă şi acum se află în ambasadă, sunt în sala de oaspeţi. La ora 10 locală, ora 9 a Bucureştiului, ne-am întâlnit cu reprezentanţi ai centrului de detenţie în care se aflau cei doi români", a precizat ambasadorul, subliniind că reprezentanţii României în Irak au anunţat MAE.