sâmbătă, 21 februarie 2009

Liberalii basarabeni cer o Uniune Interstatala

Partidul National Liberal din Republica Moldova a lansat ieri un proiect de Uniune Interstatala Romania-Republica Moldova.

"Documentul prevede semnarea unui tratat de fraternitate si parteneriat privi-legiat si presupune crearea unei Adunari Parlamentare, cu sediul even-tual la Iasi, formata dintr-un numar egal de deputati de pe ambele maluri ale Prutului care sa gestioneze un buget special al Uniunii Interstatale. Aceasta Adunare ar urma sa se preo-cupe de armonizarea legislatiei din Basarabia cu cea a Romaniei, de politicile de apropiere a Chisinaului de UE si de realizarea unui miniplan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean", a declarat presedintele PNL, Vitalia Pavlicenco.

Acest proiect este privit cu scepticism la Chisinau. Partidul Liberal considera ca ideea PNL loveste in caracterul unitar al statului roman, amintind de memorandumurile de federalizare a Republicii Moldova propuse de Moscova in anii 1997 si 2003. "E un atac la adresa Romaniei, desfasurat in paralel cu atacurile fa-cute de comunistii aflati la putere la Chisinau".

La randul lui, deputatul Partidului Social Liberal, Igor Klipii, nu da nicio sansa initiativei, desi ba-nuieste ca "initiativa este binevoitoare". Lui Anatol Petrencu, prese-dintele Miscarii "Actiunea Euro-peana", i se pare ca la mijloc e ceva suspect: "Trebuie sa vedem deosebirea intre tratatul politic pe care-l propun comunistii si cel bilateral pe care il propune PNL. Ce inseamna asta, de fapt? Ca noi ne conservam, si statalitatea Republicii Moldova este pentru vecii vecilor?"

In schimb, oamenii simpli cu care am stat de vorba par mai degraba interesati de proiect. Elena Corciumari, 47 de ani, a venit ieri sa depuna un dosar de obtinere a vizei romanesti la Consulatul Romaniei de la Chisinau: "Proiectul PNL va fi primul pas spre unirea celor doua state".