sâmbătă, 21 februarie 2009

Atentie! Un parazit misterios ne ucide animalele de companie

Din cauza vremii neobisnuit de calde pentru aceasta perioada, foarte multi caini s-au imbolnavit, in ultima luna, de o boala foarte grava si relativ necunoscuta: babesioza. Maladia
apare in urma muscaturilor de capuse si insecte, purtatoare ale virusului Babesia. Tratamentul
se face numai cu un medicament care se gaseste foarte greu, iar in cazuri speciale se apeleaza chiar si la transfuzii de sange. Romania nu detine, insa, o banca de sange pentru caini, proprietarii fiind nevoiti sa-si gaseasca, singuri, donatori pentru a-si salva animalele de companie. Totodata, foarte multi medici
veterinari, in special din provincie, nici nu au auzit de aceasta boala, motiv pentru care, in fiecare primavara si vara, cainii mor pe capete, avertizeaza specialistii in patologie si virusologie.

O data cu aparitia caldurii si, implicit, a insectelor, Romånia s-ar putea confrunta cu o adevarata epidemie de babesioza. Aceasta este o boala foarte grava, in multe cazuri mortala, care apare in special la cåini si pisici atunci cånd sunt muscati de o capusa infectata cu acest virus, ne-au explicat medicii veterinari. Boala se trateaza numai cu un anumit medicament. In cazuri foarte grave, se apeleaza chiar si la transfuzii de sånge. Romånia nu detine, insa, o banca de sånge pentru animale, stapånii acestora fiind nevoiti sa gaseasca singuri donatori.

„Babesioza este o boala intalnita pe tot globul, in Europa avand caracter sezonier. Apare in special primavara, in lunile aprilie – mai, atunci cand activitatea capuselor este maxima. Este o boala parazitara produsa de un protozoar din genul Babesia“, ne-a informat Liviu Harbuz, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania. „Numai eu m-am confruntat, in ultima saptamana, cu zece cazuri de babesioza la caini. Din pacate, trei dintre acestia nu au mai putut fi salvati“, ne-a declarat Liviu Harbuz. El este de parere ca boala a aparut atat de devreme in acest an deoarece a fost foarte cald, ca urmare a modificarilor climatice. „Cand vor aparea puricii si capusele, intr-adevar ne vom confrunta cu o problema foarte grava“, a spus medicul veterinar. De aceeasi parere este si Mario Codreanu, doctor in stiinte medicale la Facultatea de Medicina Veterinara, Patologice si Clinica Medicala. Acesta ne-a declarat ca la clinica din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara se confrunta, saptamanal, cu peste 30 de cazuri de caini bolnavi de babesioza.

Romånia nu are banca de sånge pentru cåini
In cazul in care cainele se confrunta cu o anemie foarte severa, acestuia trebuie sa i se faca, obligatoriu transfuzie de sange, ne-a declarat Mario Codreanu. „Din pacate, in Romania nu exista nici o banca de sange pentru caini. Cand este nevoie de transfuzie de sange, proprietarii cainilor bolnavi gasesc, singuri, caini donatori“, spune Liviu Harbuz. „In general, transfuzia trebuie efectuata cu sange de la un caine din aceeasi familie cu pacientul“, a completat medicul Mario Codreanu.Totodata, la caini, impartirea grupelor sanguine este mult mai complexa decat la oameni, deoarece exista peste 40 de grupe, ne-au informat veterinarii.

Veterinarii nu stiu prea multe despre babesioza
Foarte multi caini mor de babesioza deoarece foarte multi medici veterinari, in special cei din provincie, nu stiu prea multe despre aceasta boala, afirma Mario Codreanu. Nici medicii de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) se pare ca nu stiu prea multe detalii. Desi medicii se plang ca s-au confruntat cu foarte multe cazuri in ultima perioada, directorul general al ANSVSA, Stefan Nicolae, ne-a declarat ca nu a auzit de nici un caz de babesioza de la inceputul anului. „Este prea devreme ca sa vorbim despre aceasta boala, deoarece aceasta apare, in special primavara si vara, cand apar capusele“, ne-a declarat Stefan Nicolae.

Cum se manifesta boala?
Semnele clinice sunt similare la caine si la pisica: letargie, anorexie, paliditatea mucoaselor si a membranelor, febra, splenomegalie, (splina marita), limfademite (marirea ganglionilor), icter si pierdere in greutate. Suspiciunea de boala este crescuta atunci cand se confirma muscatura recenta a unei capuse pe corpul animalului, ne-au informat veterinarii. Anemia produsa de Babesia se trateaza printr-o fluido-terapie agresiva. In Europa este deja comercializat un vaccin impotriva acestei boli
, care, insa, nu confera protectie impotriva tutror tipurilor de Babesia. In cazul indepartarii capuselor, este determinant pentru aparitia bolii ca insecta parazita sa fie indepartata in primele 24 de ore de la localizarea ei pe corpul animalului. Tocmai de aceea, dupa plimbarile zilnice, proprietarul cainilor trebuie sa-i verifice atent, avertizeaza medicul Liviu Harbuz.