sâmbătă, 21 februarie 2009

Ungaria: proteste de Ziua Naţională

n Ungaria, Ziua Naţională a fost marcată de demonstraţii de protest împotriva guvernului.

În cursul dimineţii, în timpul
ceremoniilor la care a participat premierul Socialist, Ferenc Gyurcsany, circa 300 de protestari au strigat "Gyurcsany cară-te" şi "porc comunist".

Primarul Budapestei, Gabor Demszky, a fost nevoit să se adăpostească sub o umbrelă pentru a se apăra de ouăle aruncate de demonstranţi.

Mitingul principalului partid de opoziţie, Fidesz, desfăşurat în cursul după-amiezii, a atras zeci de mii de participanţi, care au scandat lozinci anti-guvernamentale şi au cerut demisia premierului Gyurcsany.

Înaintea mitingului s-a cerut arborarea numai a drapelului oficial, nu şi a steagului arpadin, tradiţional.

O variantă modificată a drapelului arpadin a fost folosită de regimul pro-nazist al Crucilor cu Săgeţi între anii 1944 - 1945.

În pofida acestor apeluri, unii manifestanţi au arborat totuşi acest drapel, iar la sfârşitul mitingului au intonat "Imnul Secuilor", un cântec care deplânge dispariţia Ungariei Mari după 1918.

Incidente minore

Fidesz, care este membru al Partidului Popular European, a încercat să spulbere orice acuzaţii de asociere cu exterma dreaptă care au fost făcute în trecut de coaliţia de guvernare dintre Socialişti şi Liber Democraţi.

În paralel cu mitingul Fidesz a avut loc şi o adunare a ultranaţionaliştilor din partidul MIEP, condus de Istvan Csurka, la care a fost invitat şi istoricul britanic David Irving, până recent închis în Austria pentru delictul de negare a Holocaustului.

În general însă, ziua de 15 martie a trecut la Budapesta fără incidente majore, aşa cum se întâmplase în octombrie trecut.

Jubileul revoluţiei anticomuniste din 1956 a fost marcat de violente ciocniri între demonstranţi anti-guvernamentali şi poliţie care au dus la rănirea a peste 50 de persoane.

Revoltele au fost declanşate atunci de recunoaşterea de către premierul Gyurcsany că a minţit în campania
electorală din aprilie 2006 despre starea finanţelor publice.

Ulterior, guvernul a fost nevoit să introducă măsuri severe de austeritate, ceea ce a scos în stradă zeci de mii de oameni.