sâmbătă, 21 februarie 2009

Până vine fuziunea… război în tabăra liberalilor

deea Partidului Naţional Liberal (PNL) de creare a Uniunii Interstatale România - R. Moldova loveşte în caracterul unitar al statului român, a declarat ieri liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu. Potrivit lui, această iniţiativă aminteşte de memorandumurile de tristă faimă ale Rusiei de federalizare a RM din anii 1997 şi 2003, de data aceasta încercându-se „dezmembrarea României, nu numai a RM”.

Ideea Uniunii interstatale România - RM se conţine într-un „manifest-apel privind imperativul solidarizării naţionale”, făcut public marţi de PNL. Conceptul acestei uniuni ar putea include formarea etapizată a organelor de coordonare a acestei structuri, inclusiv o Adunare Parlamentară, formată din câte treizeci de deputaţi din ambele state, care s-ar întruni în sesiuni periodice la Bucureşti şi Chişinău, ocupându-se de armonizarea şi omogenizarea legislaţiei RM cu cea a României şi de Bugetul comun al uniunii. Totodată, Comisia Executivă interstatală, eventual cu sediul central la Iaşi şi formată dintr-un număr egal de reprezentanţi ai guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău, ar coordona executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a RM de UE, realizarea unui mini-plan Marshall pentru soluţionarea conflictului transnistrean şi reabilitarea social-economică în perioada post-conflict a RM.

În opinia lui Ghimpu, iniţiativa PNL nu este decât „un atac la adresa României, desfăşurat în paralel cu atacurile partidului de guvernământ. Preşedintele PL a condamnat politica „românofobă” a guvernării şi a declarat că aceasta face tot posibilul ca RM să rămână nu numai în afara UE, ci şi a României, prin nerealizarea la timp
a reformelor şi a măsurilor necesare pentru alinierea la standardele europene.