sâmbătă, 21 februarie 2009

Campioni la excesul de antibiotice

Din cauza abuzului de antibiotice, romanii au dezvoltat rezistenta la acestea, avertizeaza specialistii in boli
infectioase.

Romanii se numara printre europenii cu cea mai crescuta rezistenta la antibioticele foarte puternice. Acest fenomen s-a accentuat in ultimii ani din cauza consumului crescut de astfel de medicamente
, dar si ca urmare a tratamentelor gresite, afirma specialistii. Mai mult, a crescut si numarul infectiilor din cauza igienei precare, a alimentatiei proaste, dar si ca urmare a unei vaccinari insuficiente.

Tratamentul cu antibiotice nu se intrerupe

Dupa lituanieni, romanii sunt pe locul doi la autoadministrarea de antibiotice, dar pe primul in ceea ce priveste detinerea unui mic depozit de astfel de medicamente in propria locuinta.

"Cum au racit sau au facut putin febra, romanii iau antibiotice. De aceea, atunci cand fac infectii puternice, nu mai au cu ce sa se trateze" a declarat medicul infectionist Adrian Streinu-Cercel, in cadrul conferintei "Infectio.ro 2007", desfasurata la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti.

Intreruperea tratamentului cu antibiotice (de exemplu, pacientul ia trei zile in loc de cinci, asa cum ar trebui) ori administrarea
in doze insuficiente a acestora poate duce, de asemenea, la cresterea rezistentei.

Medicii indeamna la prudenta, intrucat medicamente noi de acest tip apar cu intarziere. "Din 1962 si pana in 2000, de exemplu, nu s-a mai inregistrat nicio clasa noua de antibiotice. Fata de medicamentele care se utilizeaza zilnic, antibioticele nu aduc mari profituri, iar testarea lor dureaza opt-zece ani", spune medicul Gabriel Popescu, prezent la aceeasi conferinta.

Retete scrise gresit in proportie de 50%

Nu doar pacientii gresesc atunci cand vine vorba de antibiotice, ci si medicii. Unele studii arata ca 50% din retete sunt prescrise gresit, altele, mai optimiste, sustin ca este vorba doar de o treime.

Multe din terapiile folosite in boli infectioase sunt incepute gresit din start. "Nu se da de la inceput antibioticul cel mai bun pentru ca nu exista studii de sanatate publica despre sensibilitatea la germeni", explica medicul Adrian Streinu-Cercel. Multe probleme, sustin medicii, apar in sectiile de chirurgie, unde se utilizeaza antibiotice vechi, si nu combinatii moderne mult mai eficiente.

Pneumoniile, tratate mai greu

Printre germenii la care romanii au devenit foarte rezistenti se numara pneumococul (cel care apare in pneumonii, sinuzite, otite supurate), E - coli (implicat in aparitia infectiilor urinare) si stafilococul auriu. Antibiotice mai putin eficiente la romani sunt oxacilina, gentamicina, eritromicina.

De curand, specialisti in alimentatie
au afirmat ca rezistenta la tratamente cu antibiotice poate fi cauzata si de faptul ca producatorii romani de carne dau animalelor antibiotice fara masura. Astfel de practici pot avea ca efect si cresterea rezistentei organismului
consumatorilor de carne la antibiotice