miercuri, 22 iulie 2009

RM impartaseste tarilor CSI experienta sa de organizare a Anului Tineretului

irca 100 de tineri din tarile Comunitatii Statelor Independente (CSI), s-au intrunit pentru doua zile la Chisinau in cadrul primului
Forum al Tinerilor CSI "Tinerii pentru Cooperare". Evenimentul a fost organizat in contextul exercitarii in anul viitor a mandatului de presedinti a CSI si declararii in 2009 a Anului Tineretului in spatiul CSI. La For au participat vicepremierul Victor Stepaniuc, ministrul Educatiei si Tineretului, Larisa Savga, reprezentantul Comitetului Executiv al CSI, V. Garkun si lideri ai organizatiilor de tineret din tarile CSI.
In cuvintul de deschidere a Forumului, vicepremierul Victor Stepaniuc a declarat ca evenimentul are drept scop consolidarea parteneriatului intre statele CSI in dezvoltarea politicii de tineret. In cadrul intrunirii vor fi abordate probleme comune pentru tarile membre ale Comunitatii Statelor Independente ce tin de instruirea si mobilitatea studentilor, crearea locurilor de munca etc. Stepaniuc a spus ca rezolutia ce va fi adoptata in finalul Forumului va orienta statele CSI de a avea o politica mai eficienta in rindurile tineretului si o mobilitate mai larga, inclusiv in spatiul european. "Nu poate sa existe o politica izolata a tarilor CSI, precum nu poate exista o politica izolata a tarilor UE, barierele trebuiesc retrase. Sper ca R. Moldova, care se afla intre Occident si Orient, sa aiba un rol de legatura - de implicare a tarilor respective in dialog", a accentuat vicepremierul.
Larisa Savga, ministrul Educatiei si Tineretului, a mentionat ca proclamarea anului 2008 drept An al Tineretului constituie un moment oportun pentru desfasurarea Forumului CSI la Chisinau, cu participarea reprezentantilor din statele membre. Acest eveniment va contribui la intarirea relatiilor de prietenie si intelegerii mutuale intre tarile participante in spiritul promovarii valorilor general umane. Ministrul a mai spus ca in 2008, declarat An al tineretului si in tara noastra, Moldova a acumulat o experienta benefica in organizarea activitatilor ce tin de promovarea tineretului, realizarea politicilor de tineret, experienta pe care ar putea sa o disemineze in spatiul CSI si in alte tari interesate.
Larisa Savga a mai relatat ca Forumul tinerilor din CSI are misiunea de a consolida eforturile tarilor membre ale Comunitatii in vederea edificarii relatiilor de colaborare transfrontaliera prin proiecte si activitati comune.
La finele Forumului vor fi elaborate propuneri pentru a fi incluse in Planul de activitati in domeniul tineretului din spatiul CSI in 2009, plan ce urmeaza sa fie adoptat dupa consultari. Aceste activitati vor avea drept scop mobilizarea eforturilor tinerilor in participarea lor la dezvoltarea economica si sociala a tarilor pe care le reprezinta, precum si in procesul de luare a deciziilor, a mai precizat ministrul Educatiei.
La lucrarile Forumului iau parte delegatii din 11 tari din cadrul CSI.