miercuri, 8 iulie 2009

Cristian Adomniţei: Autorităţile locale sunt responsabile pentru deficienţele din infrastructura şcolară

Şcolile la control! Miniştrii Eduaţiei şi Internelor s-au întâlnit astăzi la Palatul Victoria pentru a afla dacă unităţile de învăţământ sunt pregătite corespunzător pentru începerea noului an şcolar. La finalul videoconferinţei, Cristian Adomniţei a reamintit că şcolile se află în administrarea
autorităţilor locale, iar Ministerul nu poate asigura decât sprijin financiar
.

"Toată infrastructura şcolară este în proprietatea Consiliului Local, iar Guvernul vine în sprijinul autorităţilor locale. Este de bun simţ ca o primărie care primeşte 10 miliarde vechi să vină cu o contribuţie de 1-2 miliarde pentru a reabilita utilităţile din acea şcoală. Peste 90% din clădirile şcoliilor care nu primesc autorizaţie au probleme cu fosele septice, de aceea nu primesc autorizaţii sanitare", a declarat Cristian Adomniţei.
Ministrul Educaţiei a precizat că singura problemă a Ministerului este lipsa banilor pentru finalizarea tuturor lucrărilor pentru reabilitare, începute deja.
"Avem circa 9.000 de şcoli fără autorizaţie. Nu pot să vă spun dacă o vor primi până pe 15 septembrie", a menţionat ministrul Educaţiei. "Va veni o zi, de la bunul Dumnezeu, când toate şcolile vor avea autorizaţie de funcţionare", a mai spus el.
Ministrul a spus însă că, în 2008, lucrurile au mers mult mai bine ca anul trecut în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructura şcolară. "Anul acesta nu m-aţi mai auzit înfierând primarii ca ministru al Educaţiei", a spus Adomniţei. El a precizat că, pentru infrastructura şcolară, au fost alocate prin patru hotărâri de Guvern peste 1,6 miliarde de lei
noi.
La rândul său, ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a declarat că trebuie identificate unităţile şcolare unde nu au fost finalizate lucrările şi nu au fost emise autorizaţiile sanitare, astfel încât să se corecteze de urgenţă situaţia. "Vom stabili măsurile de sprijin pentru autorităţile locale şi pentru conducerea şcolilor pentru ca, până la 10 septembrie, lucrările să fie finalizate", a declarat David.
Cristian David a menţionat că prefecţii vor urmări, în dublă calitate, de administratori şi de părinţi, începutul anului şcolar, pentru a se asigura că totul va fi bine."Prefecţii au examen pe 15 septembrie", a completat ministrul Educaţie, Cristian Adomniţei.
Ministrul a mai spus vor fi verificate şi autovehiculele folosite pentru transportul
elevilor, care trebuie să îndeplinească condiţiile tehnice pentru a circula.
În privinţa microbuzelor pentru elevi, Adomniţei a spus că în toate cele şapte regiuni de dezvoltare în care s-au ţinut licitaţii pentru achiziţia de microbuze au fost încheiate contracte, urmând ca cele 1000 de microbuze şcolare să fie livrate începând de vineri.
Cristian Adomniţei a subliniat faptul că Ministerul Educaţiei a alocat bani pentru toate judeţele care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor.
La videoconferinţă au participat factorii implicaţi în procesul de pregătire a începutului de an şcolar 2008- 2009: Cristian David, ministrul Internelor, şi Reformei Administrative, şi Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, precum şi Victor Paul Dobre, secretar de stat în cadrul MIRA şi Zvetlana Preoteasa, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar.