miercuri, 8 iulie 2009

Capsunarii exclusi de la uninominal

mbasadorul in Spania avertizeaza asupra unor inechitati din legea electorala

Ambasadorul Romaniei in Spania, Maria Ligor, sustine, intr-un interviu pentru NewIn, ca noua lege elec­torala ii va priva pe multi romani aflati in strainatate de dreptul de a vota. Noile reglementari prevad ca doar cei care au domiciliul permanent intr-o tara straina vor putea participa la scrutin, in aceasta situatie fiind putini romani.
"Procesul de pregatire pentru organizarea alegerilor a inceput deja. Ministerul de Externe impreuna cu ambasada au inceput sa desemneze potentialele centre de votare. Noi am trimis deja propunerile noastre si acestea urmeaza sa fie aprobate. Ne-am propus sa marim numarul de sectii de votare", a explicat Maria Ligor, care de doi ani se afla la conducerea ambasadei din Spania, tara unde oficial sunt inregistrati 750.000 de romani, numarul lor real fiind estimat insa la peste un milion. Ligor a semnalat insa o problema esentiala cu care se confrunta romanii plecati peste hotare si care doresc sa voteze la 30 noiembrie, cand vor avea loc alegerile parlamentare. " Problema principala care a aparut in legatura cu alegerile din noiembrie este posibilitatea de a participa efectiv la vot. Asa cum prevede legea, numai cei care au domiciliul permanent in Spania pot vota, ceea ce inseamna un numar foarte mic de romani", a atras ea atentia .
Multi votanti lasati deoparte
Ambasadoarea a explicat ca foarte putini cetateni romani renunta la domiciliul din tara si obtin un domiciliu in Spania. "Este o chestiune tehnica ce pro­duce efecte serioase si afecteaza multa lume care doreste sa participe la vot", a accentuat di­plomatul roman. "Nu poti sa lasi deoparte atat de multi votanti.
Acum se cauta solutii astfel incat si cei care au rezidenta legala si un domiciliu care nu este permanent sa poata participa la vot", a spus Maria Ligor. Ea a apreciat ca in ceea ce priveste informarea cetatenilor despre schimbarea legii electorale si modalitatea de votare, respon­sabilitatea revine in buna parte si partidelor politice, nu numai ambasadei. "Ei trebuie sa isi atraga votantii si din acest punct de vedere si am remarcat un interes crescut al politicienilor pentru Spania. Cred ca e o evo­lutie pozitiva si nu trebuie neglijat ca romanii din Spania sunt foarte conectati la realitatea din Romania", sustine ambasadoarea Romaniei la Madrid.
Sunt oficial 750.000 de romani in Spania
"Avem o prezenta de 750.000 de romani inregistrati la primariile spaniole, iar dintre acestia aproape 300.000 lucreaza cu forme legale
. Daca se inregistreaza o crestere statistica, atunci acest lucru reflecta numai iesirea la suprafata a celor care deja se aflau in Spania fara forme legale" - Maria Ligor