miercuri, 22 iulie 2009

La Clinica Alzheimer din Iasi, bolnavii sunt nevoiti sa vina cu paturile de acasa

pitalul de Neuropsihiatrie "Socola" a inaugurat o clinica pentru bolnavii de Alzheimer, situata in apropiere de Iasi, in localitatea Barnova. Desi s-au taiat panglici, au avut loc spectacole organizate de bolnavi si s-a facut chiar si slujba de sfintire, nici unul dintre cele 12 saloane nu are paturi. Altfel spus, daca acum cineva vrea sa se interneze acolo, trebuie sa vina cu mobila de acasa.
"Din lipsa de fonduri, nu am putut achizitiona paturi si am reusit sa igienizam, sa punem tamplarie noua, sa racordam la apa fiecare salon. Mai trebuie acum sa aducem mobila, paturi, frigidere, televizoare si altele, dar prioritatea este dotarea cu paturi. In prezent, cine vrea sa se interneze, trebuie sa-si doteze camera
cu mobila. Pentru internarea si tratamentul de aici se plateste o taxa de aproximativ 150 de lei
pe luna de?pacient", a declarat managerul Spitalului de Neuropsihiatrie "Socola" Iasi, doctor Calin Scripcaru, citat de "Gardianul". Clinica are o capacitate de 40 de locuri, iar in cadrul Spitalului "Socola", in alte pavilioane, se afla internati 15 pacienti care sufera de boala Alzheimer. "Ei vor fi mutati, deoarece acum stau cate patru sau chiar mai multi in salon. Nu este normal, deoarece un pacient cu aceasta afectiune necesita tratament special si o atentie permanenta. Va trebui sa vedem de unde facem rost de paturi, cum rezolvam problema mobilierului", a declarat seful Sectiei de la Barnova, doctor Victor Burlacu. Clinica pentru bolnavii de Alzheimer din Iasi este unica in estul Romaniei si va prelua bolnavi din mai multe judete.
Alzheimer este o boala care afecteaza progresiv creierul si apare cu precadere la persoane in varsta. Boala ataca functiile de cunoastere ale creierului, capacitatea intelectuala si duce la tulburari de comportament si dementa.