miercuri, 22 iulie 2009

Doua sute de avocati irakieni, gata sa il apere gratis pe jurnalistul care l-a atacat pe Bush

este 200 de avocati irakieni au anuntat ca doresc sa-l apere gratis pe jurnalistul care a aruncat cu pantofi in presedintele american George W. Bush, a declarat luni Khalid Dulaimi, un fost avocat al lui Saddam Hussein, informeaza AFP, citat de NewsIn. "In acest moment, circa 200 de avocati irakieni, dar si straini, printre care americani, si-au exprimat dorinta de a-l apara gratuit pe jurnalist. (...) Am luat duminica seara decizia de a-l apara pe acest om. Contactez asociatii
ale avocatilor arabi, pentru a forma o echipa de aparare", a spus Dulaimi.
Dulaimi, care l-a aparat si pe Saddam Hussein in procesul intentat pentru genocid, a explicat ca Bush este un tiran care a omorat milioane de oameni in Irak si Afganistan.
"Pentru un irakian este cel mai mic dintre lucrurile ce i-ar trebui facute lui Bush, un tiran criminal care a ucis doua milioane de oameni in Irak si Afganistan. (...) Zaidi trebuie eliberat imediat", a spus avocatul.
Mountazer al-Zaidi, in varsta de 29 de ani, jurnalist la al-Bagdaia, a fost arestat duminica dupa ce a aruncat cu pantofii asupra presedintelui american si risca minim doi ani de inchisoare pentru ca a insultat un lider strain in vizita la Bagdad.
Un moment "bizar"
George W. Bush a tratat cu umor incidentul si a calificat momentul in care a trebuit sa-si fereasca capul de pantofii numarul 44 ce se invarteau amenintator prin aer, drept cel mai "bizar" eveniment petrecut in timpul celor 8 ani ai presedintiei sale. "Nu stiu ce a spus baiatul, dar i-am vazut talpile", a glumit Bush, care se afla incepand de luni intr-o vizita surpriza la Kabul. In timpul zborului dintre Bagdad si Kabul, Bush le-a explicat jurnalistilor ca incidentul i-a adus aminte de vizita presedintelui chinez Hu Jintao la Washington. "A fost numai un moment bizar, dar am trait si alte momente ciudate in timpul presedintiei mele. Imi amintesc cand Hu Jintao era acolo (...). El vorbea si deodata am auzit un zgomot, nu aveam nici cea mai mica idee despre ce se putea intampla, era o femeie din Falungong care urla. A fost un moment ciudat", a spus Bush, care nu a mai gasit jurnalisti dispusi sa-i "imprumute" pantofi, in pofida faptului ca a participat si la Kabul la o conferinta de presa, iar serviciile
de paza nu au fortat audienta sa-si lase pantofii la garderoba.