miercuri, 22 iulie 2009

3.000 de poliţişti de frontieră vor păzi graniţele in perioada sărbătorilor de iarnă

.000 de poliţişti de frontieră vor fi mobilizaţi pentru a face faţă afluxului mare de călători preconizat in punctele de trecere a frontierei, in perioada sărbătorilor de iarnă, in special la graniţele cu Ungaria şi Bulgaria, informează un comunicat al Poliţiei de Frontieră..
Potrivit comunicatului, in luna decembrie, va fi suplimentat personalul care se ocupă de controlul documentelor şi va creşte numărului arterelor de control din punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, pentru fluidizarea traficului
şi reducerea timpului de aşteptare. De asemenea, s-a decis constituirea unei rezerve de personal, atat la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), cat şi in cadrul structurilor teritoriale, formată din ofiţeri specializaţi care vor fi pregătiţi să acţioneze, dacă situaţia o va impune.
Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Romană recomandă şoferilor tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, pentru a preintampina suprasolicitarea doar a unora dintre acestea, din cauza infrastructurii şi a fluxului mare de călători. In condiţiile in care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria şi Bulgaria, poliţiştii de frontieră le recomandă conducătorilor auto rute alternative la ieşirea din ţară, Astfel, pe frontiera romano-ungară: in judeţul Timiş, PTF Cenad - Kiszombor, in judeţul Arad - PTF Nădlac - Nagylak, PTF Turnu - Batonnya şi PTF Vărşand -Gyula, in judeţul Bihor - PTF Salonta - Mehkerek, PTF Borş-Artand, PTF Valea lui Mihai - Nyirabrany, PTF Săcuieni - Letavert, iar in judeţul Satu Mare - PTF Urziceni - Vallaj, PTF Petea - Csengersima, in timp ce pe frontiera romano-bulgară, şoferii au la dispoziţie punctele de trecere a frontierei de la Giurgiu, Vama Veche, Bechet, Calafat, Ostrov-Silistra şi Negru-Vodă-Kardan.
In luna decembrie a anului 2007, aproximativ 3 milioane de persoane au trecut frontiera, dintre care peste 1,8 milioane au fost cetăţeni romani - 970.000 dintre aceştia, pe sensul de intrare in ţară, iar 830.000, pe sensul de ieşire. Totodată, aproximativ 1,2 milioane de cetăţeni străini au trecut, in acelaşi timp, frontiera, in ambele sensuri, se mai arată in comunicatul IGPF.