miercuri, 22 iulie 2009

Prima plajă răcorită din lume va fi construită în Dubai

rima plajă răcorită din lume va fi construită lângă un hotel de lux din Dubai, pentru ca turiştii bogaţi să nu îşi ardă tălpile pe nisipul fierbinte.

Plaja revoluţionară se va afla lângă noul hotel Palazzo Versace şi va avea un sistem de ţevi care absorb căldura, construit sub nisip, şi suflătoare gigantice de vânt menite a-i feri pe turişti de temperaturile de 40-50 de grade Celsius.

Hotelul, care se va deschide la sfârşitul anului viitor sau la începutul lui 2010, va fi controlat de termostate computerizate şi va avea o piscină răcorită.

Planurile au fost criticate de ecologişti care susţin că acest proiect va avea o influenţă asupra schimbărilor globale.

Rachel Noble, de la Tourism Concern, a spus că Dubai este ca o lume-balon unde lucrurile care îngrijorează restul lumii, precum încălzirea globală, sunt ignorate, "pentru ca oamenii să-şi poată continua vieţile destructive", a adăugat ea.

Expansiunea continuă a oraşului aduce o amprentă de carbon uriaşă. Fiecare persoană care trăieşte în Dubai are o amprentă de carbon de peste 44 de tone de CO2 pe an.

Săptămâna trecută, Met Office a făcut public un raport în care atenţionează că dacă emisiile de gaze
cu efect de seră vor continua să crească, lumea se va încălzi cu aproape 5.5 grade Celsius până în 2100. Clădirile ineficiente reprezintă una din sursele cele mai mari de gaze cu efect de seră.

În ciuda temerilor legate de mediu, Versace spune că plaja nu îl va afecta. Soheil Abedian, preşedintele Palazzo Versace, a declarat că tot ce vor face ei va fi să scoată căldura din nisip pentru a-l ţine răcoros. "Acesta este genul de lux dorit de oamenii din vârf", a adăugat Abedian. "Super-bogaţii vor un lux pur. Ei nu doresc să calce pe nisip încins", a mai precizat o sursă.

O firmă
britanică, Hyder Consulting, va controla proiectul, şi se speră că hotelul de zece etaje
va atrage în Dubai peste 800.000 de britanici pe an.

Firma
lui Abedian s-a asociat cu Versace acum zece ani, sperând că vor realiza primul
lanţ de hoteluri de lux asociat cu un nume din lumea modei.

Primul hotel Palazzo Versace a fost deschis pe coasta de aur a Australiei, iar în viitor se vor mai construi încă 15 din acest lanţ.