luni, 17 august 2009

Visul ungurilor, cosmarul romanilor

Marko Bela le-a spus tinerilor maghiari ca sarcina UDMR pentru urmatorii 20 de ani este "demontarea totala" a Romaniei, poate chiar federalizarea ei * La randul sau, presedintele Basescu, in cautarea alegatorilor ardeleni, le-a citit micilor udemeristi din Constitutie, in huiduielile acestora.

Marko Bela (foto), presedin­tele UDMR, a aruncat, vineri seara, petarda regionalizarii si fede­ralizarii Romaniei, care ar urma sa fie divizata intre provinciile sale istorice. Bela a facut aceasta declaratie la "Tabara de vara Tusva­nyos", organizata de tinerii maghiari la Tus­nad. A doua zi, Traian Basescu, invitat si el la Tusnad, s-a prezentat imbracat cu o vesta secuiasca. El a declarat in huiduielile partici­pan­tilor ca este de acord cu masuri de auto­nomie si descentra­lizare, dar numai daca ele sunt aplicate egal la "Odorhei si la Caracal". Declaratiile incendiare ale lui Marko Bella despre federalizarea Romaniei si cele raspicate ale lui Basescu impotriva autonomiei ascund un razboi feroce pentru voturile maghiarilor la prezidentiale, dar si lupta pentru putere dintre unguri.
"Romania trebuie regio­nalizata, fostele regiuni trebuie restructurate si sa li se dea competente teritoriale. Nu este suficient sa acordam competente mai largi autoritatilor locale, trebuie facuta o noua regio­nalizare in care Ardealul sa fie o entitate distincta, la fel si celelalte regiuni istorice: Moldova, Muntenia, Dobrogea", a declarat, vineri seara, Marko Bela, in fata tinerilor maghiari. In opinia sa, "marea sarcina" pentru urmatorii 20 de ani este "demontarea totala" a statului roman, potrivit Mediafax. Ca si cum declaratiile sale nu ar fi fost suficient de explozive, Marko Bela a insistat: "Este posibil un al treilea pas, daca vom ajunge la descentralizare si regionalizare, impreuna cu formarea autonomiilor. Un alt subiect de dezbatere este si fede­ralizarea, care pentru unii este ca un postav rosu, dar trebuie sa vorbim despre asta si vedeti ca eu vorbesc cu mare precautie".
Autonomie ca la Tulcea
Tensiunea evenimentului de la Tusnad a crescut exponential sambata, atunci cand presedintele Traian Basescu a fost huiduit indelung in timp ce a vorbit despre autonomia locala care trebuie sa fie la fel "la Odorhei si la Tulcea" si cand a citat din Constitutie despre caracterul national, suveran si independent al Romaniei. Cu zambetul pe buze, presedintele i-a infruntat pe cei care-l huidu­iau din multime, repetand ca Romania este stat national, unitar si indivizibil si citand de mai multe ori articolul 1 din Constitutia Romaniei. "Pentru cei care vad in autonomie introducerea pasaportului pe teritoriul Romaniei, va spun ca este o viziune gresita", a tinut sa precizeze Basescu. Presedintele a criticat si UDMR, cu aceasta ocazie dezvaluind ca formatiunea maghiara nu a sprijinit initiativele sale privind autonomia locala "si nu vrea sa fie aliatul sau".
Sprijin de la Orban si Tökes
Basescu s-a aflat alaturi de fostul si probabil viitorul premier ungur Viktor Orban. Acesta - desi considerat un nationalist, din cauza sustine­rii autonomiei sau a propu­nerii de acordarea cetateniei maghiarilor din tarile vecine - a avut cuvinte elogioase la adresa lui Basescu. Orban a declarat ca "s-ar bucura ca Basescu sa fie reales la alegerile prezidentiale din toamna", a subliniat colaborarea excelenta intre FIDESZ, partidul pe care il conduce, si PD-L. El a dat ca exemplu si proiectul conductei Nabucco, pe care Basescu si-l trece in contul succeselor sale. La fel de surprinzator ca si Orban, Laszlo Tökes, un infocat sustinator al autonomiei secuiesti, a fost rezervat, facand recurs tot la Basescu, care "ar trebui sa faca ceva pentru ca maghiarii sa-si recapete increderea in el". In schimb, baronii UDMR au fost vehementi la adresa lui Basescu. Deputatul Sogor Csaba a aprobat huiduielile la adresa lui Basescu iar Borbely Laszlo a spus ca gresesc amarnic cei ce credeau ca Basescu va spune altceva.
Razboiul din Uniune
UDMR este condusa de 19 ani de aceeasi politi­cieni, Marko Bela, Gyorgy Frunda, Verestoy Attila, Borbely Laszlo, care au reusit sa-si elimine contestatarii. Unul dintre acestia, Peter Eckstein Kovacs, a gasit refugiu la Cotroceni, in functia de consilier prezidential si lucreaza la realegerea lui Basescu. Cel mai periculos rival al capilor UDMR este Laszlo Tokes, care vrea sefia Uniunii. Tokes este apropiat de Viktor Orban, care la randul sau detesta conducatorii UDMR pentru ca sunt aliatii guvernului socialist de la Budapesta. Baronii sustin candidatura la presedintia Romaniei a lui Kelemen Hunor. Scopul real este propulsarea acestuia la sefia UDMR in dauna lui Tokes. Marko Bela a declansat scandalul "autonomia" pentru a arata alegatorilor maghiari ca baronii, sustinatori ai lui Hunor, sunt mai radicali decat rivalul Tokes. (G.S.)
Votul maghiarilor devine imprevizibil
In anii '90, ungurii votau aproape 100% pentru Radu Campeanu sau Emil Constantinescu sau cine se mai nimerea, dupa cum dicta UDMR.
La referendumul pentru suspendarea presedintelui insa, majoritatea a incalcat consemnul si a votat cu Basescu. Conform sondajelor interne UDMR, 65% dintre maghiari il vor vota pe Basescu si la alegerile prezidentiale, procent care a scazut de la 85% din cauza declaratiilor antiautonomie date de acesta la Budapesta luna trecuta. Baronii UDMR se tem sa nu devina marii perdanti ai alegerilor din cauza cresterii influentei lui Orban si Tokes, ultimul fiind capabil sa le sufle si conducerea Uniunii. Daca baronii arata ca nu contro­leaza voturile maghiare, isi pierd si legitimitatea in fata propriilor alegatori, dar si capacitatea de negociere cu partidele romanesti. (G.S.)
Jocul
lui Traian Basescu
Traian Basescu sapa la fisura dintre UDMR si alegatorii maghiari si vrea voturile acestora peste capul Uniunii. A vizitat deseori secui­mea. Isi pune sperante si in sustinerea lui Viktor Orban sau Laszlo Tokes.
Obtinerea voturilor maghiare pe cont propriu, fara negocieri sau vreun acord cu UDMR, il face pe Basescu eligibil si pentru electoratul roman nationalist in turul doi. Atitudinea ferma fata de revendicarile autono­miste il face mai credibil in ochii maghiarilor decat daca ar fi facut promisiuni vagi. Inseamna pentru ei ca, daca le va promite vreodata ceva, se va tine de cuvant.
Basescu are si o polita de platit capilor UDMR care au votat suspendarea sa fara sa cli­peasca iar apoi au incercat sa convinga maghia­rimea sa voteze "Da" la referen­dumul pentru sus­pen­dare. (G.S.)
Cum comenteaza politicienii
Iulian Urban, senator PDL
Procente in plus

"Traian Basescu a anticipat reactia celor din jur si a mizat pe acest lucru (nr. - ca va fi huiduit) atunci cand a readus aminte ca Romania este stat unitar. Parerea mea este ca declaratiile facute sambata i-au adus domnului presedinte cel putin cinci-sase procente in plus, pentru ca toti romanii, care se gandeau ca doar Corneliu Vadim Tudor este exponentul acestor idei, se vor identifica in Traian Basescu si il vor considera cea mai buna
solutie pentru tara".
Viorel Hrebenciuc, seful de campanie al lui Mircea Geoana
"Motive strict electorale"
"Am asistat cu uimire ieri la o scena pe care nu credeam ca putem sa o mai vedem in Romania secolului XXI, Romania tara membra a UE. Am asistat la provocarea de catre presedintele Basescu a tinerilor apartinand minorita­tii maghiare, context in care minoritatea maghiara a votat actuala Constitutie a Romaniei, cu articolul 1 incorporat in ea, la referendumul din 2003 (...) Faptul ca domnia sa incearca sa provoace reactia tinerilor nu are decat motive strict electorale. Atitudinea aceasta irespon­sabila pe care presedintele Basescu o are din motive strict electorale va crea enorm de multe deservicii Romaniei. Faptul ca domnia sa este un individ conflictual il stim cu totii in plan intern. Din nefericire natura sa conflictuala si iresponsabila in plan extern creeaza mari deservicii Romaniei. (...) Nu cred ca este posibila fede­ra­lizarea".