luni, 17 august 2009

"Spiru Haret" a dat în judecată Guvernul, pentru că i s-a interzis să organizeze admitere

Universitatea "Spiru Haret" a dat în judecată Executivul şi Ministerul Educaţiei pentru promovarea HG 749/2009, care cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al instituţiei, George Nicolau.

În HG 749 nu a fost trecută şi Universitatea "Spiru Haret", astfel că aceasta nu poate organiza admitere în anul universitar 2009-1010.

"Demersul în instanţă a fost făcut, în urmă cu aproximativ o săptămână şi jumătate, la Curtea de Apel Bucureşti, secţia contencios administrativ", a precizat Nicolau.

Universitatea "Spiru Haret" funcţionează legal din 1991, are voie să organizeze concurs de admitere, iar toate diplomele eliberate sunt legale, indiferent de forma de învăţământ, zi, fără frecvenţă sau la distanţă, a declarat, tot luni, rectorul instituţiei, Aurelian Bondrea.

"Conform prevederilor articolului 60, alineatul 3, din Legea Învătământului 84/1995 republicată, citez: . Deci nu există nicio diferenţă între cursurile de zi, frecvenţă redusă sau la ID. Diplomele au aceeaşi valoare. Ca urmare, diplomele de licenţă, de diplomă, eliberate de Universitatea Spiru Haret sunt legale, deoarece absolvenţii au parcurs şi finalizat studiile la specializări acreditate sau autorizate şi au promovat examenul de licenţă sau de diplomă. Instanţele judecătoreşti sunt singurele autorităţi care se pot pronunţa asupra legalităţii sau nelegalităţii unei diplome. Ministerul Educaţiei nu are nicio calitate conferită de lege în acest domeniu", a spus rectorul de la "Spiru Haret".

Potrivit lui Bondrea, numai instanţa este în măsură să decidă în privinţa legalităţii diplomelor.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că, dacă Universitatea "Spiru Haret" nu se supune evaluărilor şi continuă ilegalităţile, va propune adoptării un proiect legislativ pentru desfiinţarea instituţiei, după ce reprezentanţii universităţii au refuzat să accepte măsurile ministeriale. "Universitatea trebuie să respecte legea, să organizeze legal programe de studii şi să accepte măsurile pe care le-am propus privind intrarea în legalitate, pentru că deocamdată numai 74 din cele 130 de programe propuse de ei sunt autorizate pentru emiterea de diplome. Dacă nu vor să o facă vom iniţia un proiect legislativ pentru desfiinţarea acestei instituţii, a spus Andronescu, duminică, la Realitatea TV, în cadrul emisiunii "Stradă, Şcoală şi Spital".

Absolvenţii cu diplome ilegale vor avea la dispoziţie cinci ani pentru a promova un examen de validare şi unul de licenţă, potrivit unei Ordonanţe de Guvern ce ar putea fi aprobată săptămâna viitoare, a anunţat, joi, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. "Cele două examene vor putea fi date la o instituţie de învăţământ acreditată, care a primit grad ridicat de încredere la evaluarea periodică. Toate costurile acestor examene vor fi suportate din taxele încasate de universitatea unde au studiat. Cei care sunt acum studenţi la forme neautorizate sau neacreditate se pot transfera la forme autorizate sau acreditate", a precizat Andronescu.

Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat duminică seară că, în cadrul întâlnirii liderilor partidului, s-a decis ca ministrul Educaţiei să găsească o soluţie ca studenţii de la Universitatea Spiru Haret "să nu sufere", explicitând că aceştia nu trebuie să mai dea examene suplimentare. "Decizia noastră este de a face ca studenţii care, de bună credinţă, au intrat în această formă de învăţământ să nu sufere şi doamna ministru Andronescu a primit din partea conducerii partidului sarcină să rezolve până marţi acest lucru", a afirmat Geoană.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat că, în cadrul şedinţei de conducere a partidului, nu s-a pus problema schimbării sale din funcţie, ci că i s-a pus în vedere să caute o soluţie care să nu afecteze studenţii, dar nu de a nu se da un alt examen.

În condiţiile în care examenele de licenţă costă, la facultăţile acreditate, circa 500 de lei, universitatea ar trebui să plătească pentru diplomele ilegale circa 20 de milioane de lei, drept costuri pentru absolvenţii care vor repeta examenul.

Problema diplomelor de licenţă ilegale a revenit în actualitate după ce Universităţii "Spiru Haret" i s-a retras dreptul de organizare a admiterii în anul universitar 2009-2010, prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu. Astfel, în baza faptului că "Spiru Haret" a solicitat şi câştigat în instanţă să fie anulate prevederile a două HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 şi 635/2008, universitatea nu a mai fost trecută şi în hotărârea din acest an. Numai că, anul acesta, hotărârea are o prevedere nouă, şi anume, numai facultăţile listate pot organiza admitere în anul universitar 2009-1010.

Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenţi, ceea ce înseamnă două treimi din totalul studenţilor din România. Instituţia a fost înfiinţată în anul 1991 şi a dobândit primele acreditări pentru învăţământ la zi în 2002. Până în prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolvenţi.