luni, 17 august 2009

MAE israelian încearcă să obţină eliberarea cetăţenilor reţinuţi în România în cazul traficului cu ovocite

Ambasada israeliană din România este în contact cu autorităţile judiciare şi forţele de ordine din Bucureşti în încercarea de a găsi o soluţie după ce aproape 30 de cetăţeni israelieni au fost reţinuţi la clinica de fertilizare Sabyc, suspectată de trafic
cu ovule.

Purtătorul de cuvânt al MAE israelian, Yossi Levy, a confirmat că 30 de israelieni au fost reţinuţi în Bucureşti. Lilly Ben Harush, consulul general israelian la Bucureşti, a fost informată despre detaliile cazului duminică noaptea şi ţine legătura cu autorităţile locale.

Oficialul Ministerului israelian de Externe a declarat că persoanele reţinute veniseră la Bucureşti pentru tratament medical. Potrivit Ynet, majoritatea persoanelor au fost interogate şi eliberate după câteva ore în schimbul unor garanţii financiare. Printre ele se află şi femei israeliene suspectate că au venit la Bucureşti pentru a-şi vinde ovulele.

Israelul a angajat
avocaţi care lucrează la caz pentru a obţine eliberarea tuturor cetăţenilor israelieni. potrivit NewsIn.

Procurorii DIICOT au declarat că le vor audia, în zilele următoare, pe toate donatoarele din cazul scandalului de la clinica Sabyc, cele câteva sute de persoane urmând să fie cercetate.

Procurorii i-au reţinut pentru 24 de ore pe patronul clinicii, Hary Miron, pe fiul acestuia, Yair Miron, medic rezident la clinica Sabyc, şi pe Cecilia Borzea, persoana care se ocupa de relaţii cu clienţii, spun aceiaşi procurori. Anchetatorii mai afirmă că cele trei persoane, care sunt "capii" reţelei, vor fi duse la Tribunalul Bucureşti pentru mandat de arestare preventivă. Cei trei sunt cercetaţi pentru constituire de grup infracţional şi pentru trafic de ovule.

De asemenea, alte două persoane, doi medici israelieni, Natan Levit, care este şi profesor universitar în ţara sa, şi Zeskind Genia, au primit interdicţie de a părăsi România.

Alte zeci de persoane sunt cercetate în stare de libertate, spun procurorii DIICOT.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, cazul a fost monitorizat timp de trei luni de ofiţerii DGIPI.

Clinica Sabyc se află sub pază, urmând să fie ridicate probe medicale pentru a fi trimise la analize.

În clinică au fost găsiţi aproximativ 200.000 de euro, pe care procurorii urmează să îi confişte. De asemenea, procurorii DIICOT au ridicat două maşini de lux, un Mercedes şi un Lamborghini, aparţinând patronului clinicii şi fiului său.

28 de persoane, între care şi cetăţeni străini, au fost duse cu mandat pentru audieri, duminică, la sediul DIICOT, în scandalul legat de traficul cu ovule de la clinica Sabyc, fiind reţinute trei persoane.

În urma celor patru descinderi, care au avut loc duminică în Bucureşti şi Ilfov, au fost ridicate documente
şi calculatoarele policlinicii.

Potrivit surselor judiciare citate, familii din străinătate care nu puteau avea copii erau aduse în România, pentru fertilizare în vitro.

Victor Zota, directorul Agenţiei de Transplant, a declarat la Realitatea TV că clinica Sabyc are autorizaţie începând abia de săptămâna trecută. Directorul a mai precizat că este interzisă prin lege donarea ovocitelor contra cost.