luni, 17 august 2009

A fost suspendata taxa ARBDD

Ministrul Mediului a suspendat aplicarea prevederilor Ordinului 610/2009, care se refera la suprataxarea accesului in Delta.
» CJ Tulcea a cerut instantei anularea ordinului ministerial considerand ca este contrar Legii ARBDD.

Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului, a anulat taxa de intrare in Delta Dunarii incasata de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) incepand cu 1 iulie 2009, conform Ordinului 610/2009. Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, a declarat ca "nu a fost anulat intregul ordin ministerial privind tarifele pentru lucrarile si serviciile prestate de ARBDD, ci doar punctele din acest ordin care se refera la permisele de acces in Delta si pentru efectuarea unor activitati economice. Ministerul a luat act de solicitarea Consiliului Judetean (CJ) Tulcea de a se renunta la emiterea permiselor de acces de catre ARBDD, invocand ca acest atribut ar reveni doar administratiei judetene. Aceasta disputa intre minister si CJ Tulcea se va transa in instanta pentru ca CJ Tulcea a declansat un proces pe contencios administrativ. Pana se va pronunta o hotarare judecatoreasca punctele din ordin care sunt contestate de CJ Tulcea nu se vor aplica".


Constantin Cabuz, secretar al CJ Tulcea, sustine ca "ministrul Mediului, daca nu anuleaza ordinul, ci doar il suspenda, incalca Legea 82/1993, care prevede ca taxele privind accesul pe teritoriul ARBDD si pentru desfasurarea unor activitati economice in Delta sunt stabilite si se incaseaza de Consiliul Judetean Tulcea. In respectiva lege nu exista o prevedere care sa-i permita ARBDD sa incaseze astfel de taxe si nici ministerului sa le instituie".
Trebuie spus ca ARBDD, a incercat sa incaseze taxele de acces in Delta, care sunt duble comparativ cu cele percepute de CJ Tulcea, dar nu a reusit. Turistii au refuzat sa plateasca doua taxe (una la CJ si alta la ARBDD). In portul Tulcea au izbucnit mai multe scandaluri intre turistii care se imbarcau pe navele ce plecau in Delta si reprezentantii ARBDD care incercau sa incaseze taxa sau sa-i sanctioneze pe cei care refuzau sa o plateasca. Operatorii de turism din zona care incaseaza taxa stabilita de CJ Tulcea refuza sa incheie conventii cu ARBDD pentru incasarea celei de-a doua taxe de intrare. Virgil Munteanu, presedinte al Asociatiei Operatorilor de Turism din Delta, a declarat ca "daca ARBDD ii va amenda pe turistii din Delta care au platit doar taxa CJ Tulcea vom cere instantei anularea Ordinului 610/2009, pentru ca este ilegal".