joi, 27 august 2009

MAI vrea să reţină 15% din banii strânşi din taxele şi tarifele plătite pentru serviciile prestate

Ministerul Administraţiei şi Internelor a postat pe site, pentru dezbatere publică, un proiect de OUG, prin care să poată reţină o cotă de 15% din sumele realizate din aplicarea taxelor şi tarifelor practicate pentru diferite servicii şi care intră acum în bugetul de stat.

Potrivit proiectului, ordonanţa de urgenţă este necesară din cauza actualului context economic, ce face imposibilă asigurarea prin bugetul de stat a fondurilor necesare funcţionării MAI. Un alt motiv pentru adoptarea ordonanţei, intrată marţi în dezbatere publică, este că neasigurarea banilor constituie o situaţie extraordinară, a cărei funcţionare nu poate fi amânată.

Astfel, proiectul prevede că, de la data intrării în vigoare a OUG, MAI are dreptul la o cotă de 15% din sumele realizate din aplicarea taxelor şi tariferlor practicate de structurile proprii şi care au ca destinaţie bugetul de stat.

Banii reţinuţi ar urma să fie folosiţi pentru acoperirea cheltuielilor materiale şi de capital.

În nota de fundamentare a proiectului, se arată că MAI, prin structurile subordonate, percepe o serie de taxe şi tarife pentru serviciile
presatate, autorizaţiile, certificatele şi avizele eliberate, a căror destinaţie este, după caz, bugetul de stat, bugetele locale sau ale instituţiilor finanţate din venituri proprii din cadrul acestui minister.

Oficialii din minister au explicat, pentru NewsIn, că amenzile contravenţionale aplicate de structurile subordonate nu vor intra în calcul, însă vor fi reţinuţi bani din toate celelalte taxe plătite pentru permise auto
, înmatriculări, paşapoarte, cazier etc.

Aceiaşi oficiali spun că intrarea în vigoare a OUG, care ar urma să aibă loc la începutul anului fiscal următor, nu va duce la scumpirea taxelor.

Propunerea MAI este ca aceste sume achitate pentru diferite servicii să meargă integral în bugetul de stat şi 15% să se întoarcă la minister.

Proiectul are avizul favorabil al Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Justiţiei.