joi, 26 martie 2009

Recesiune in America

Statele Unite traverseaza cea mai grava criza financiara de dupa al doilea Razboi Mondial * Falimentul bancii de investitii Bear Stearns, a cincea ca marime, a adancit instabilitatea de pe piata creditelor, deficitul comercial si scaderea bursei * Pierderile la nivel global sunt estimate la 800 de miliarde de dolari

Mapamondul se afla in fata uneia dintre cele mai mari provocari: criza economica. Si asta pentru ca cea mai mare economie mondiala, a Statelor Unite ale Americii, (SUA) se afla in pragul (unii analisti spun chiar ca in mijlocul) unei recesiuni extrem de puternice.
Dupa ce a "debutat" anul trecut cu criza din sectorul imobiliar, economia americana se loveste, acum, de noi obstacole: falimentul celei de-a cincea banci de investitii ca marime, Bear Stearns, care a adancit criza creditelor, deficitul comercial, scaderea bursei, retragerea investitorilor.
Fiind cea mai mare economie mondiala, orice se intampla in SUA are repercursiuni in intreaga economie mondiala si, in special, in Uniunea Europeana si in Japonia.
"Statele Unite traverseaza cea mai grava criza financiara de dupa al doilea Razboi Mondial, aceasta urmand sa se incheie abia dupa stabilizarea preturilor din sectorul imobiliar", a declarat fostul presedinte al Rezervei Federale americane (n.r. - Fed, banca centrala a SUA), Alan Greenspan, citat de publicatia Financial Times.

Probleme in Europa
"Aceasta criza va face numeroase victime", a apreciat Greenspan. Pe de alta parte, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat ca Statele Unite s-ar putea indrepta catre o recesiune, iar Europa va continua sa se confrunte cu noi probleme pe pietele financiare, desi statele emergente nu par foarte afectate de criza mondiala. "Oamenii dezbat daca va fi sau nu va fi recesiune. Indiferent de aceasta discutie, (n.r. - SUA) se confrunta cu o grava incetinire economica comparativ cu situatia anterioara si ar putea sa intre in recesiune", a spus Zoellick.
Perspectivele de dezvoltare a economiei mondiale s-au inrautatit si riscul extinderii crizei declansate in sectorul financiar american este foarte ridicat, FMI urmand sa isi revizuiasca in scadere previziunile, a declarat si directorul general al Fondului, Dominique Strauss-Kahn. El a salutat masurile de urgenta luate de Fed si a spus ca institutia financiara americana si Banca Centrala Europeana (BCE) iau masurile necesare pentru a rezolva problema deficitului de lichiditati de pe piata. Problemele de pe pietele de creditare s-ar putea extinde asupra intregului sistem
financiar, ceea ce ar putea determina scaderea valorii contabile a institutiilor americane si globale cu 800 miliarde dolari, a declarat Anoop Singh, director in Fondul Monetar International (FMI), transmite Reuters.
JP Morgan Chase a incheiat un acord pentru preluarea bancii de investitii Bear Stearns, pentru numai 2 dolari pe actiune, respectiv 236 de milioane de dolari, pretul extrem de scazut demonstrand amploarea problemelor din sectorul financiar american, transmite Reuters. Pretul preluarii este de numai 1/15 din cotatia actiunilor Bear Stearns la inchiderea tranzactiilor de vineri si la mare distanta de recordul de 172,61 dolari pe unitate atins anul trecut, inainte de declansarea crizei de pe piata creditelor. Pretul total care va fi suportat de JP Morgan va fi de sase miliarde de dolari, daca se tine seama de litigiile si alte costuri ale Bear Stearns. Bear Stearns are peste 14.000 de angajati si este specializata in schimburi de instrumente financiare cu zeci de banci din intreaga lume. CITIC Securities, cea mai mare companie chineza de brokeraj listata la bursa, a decis sa renunte la un acord de cooperare strategica cu Bear Stearns, inclusiv la o investitie de un miliard de dolari in banca americana, dupa ce aceasta a fost preluata de JP Morgan.
Fug investitorii
Intrarile nete de capital pe piata Statelor Unite s-au diminuat, in ianuarie, cu aproape jumatate (cu 48,5%) fata de luna decembrie 2007, la 37,4 miliarde dolari, intrucat investitorii privati au evitat activele americane, potrivit datelor Trezoreriei SUA. Valoarea intrarilor de capital din ianuarie nu a fost suficienta pentru a acoperi deficitul comercial al SUA, care a atins, in prima luna a acestui an, 58,2 miliarde de dolari, iar analistii considera ca, pe termen lung, acest lucru va amplifica declinul dolarului. Totodata, achizitiile de actiuni au scazut la 17,4 miliarde de dolari, de la 33,5 miliarde dolari in decembrie.

Refuz la schimb valutar
Unele case de schimb valutar din Amsterdam refuza sa schimbe dolarii turistilor in euro, din cauza ritmului sustinut al deprecierii monedei Statelor Unite fata de euro. Dolarul a atins luni un nou minim record, de 1,5905 unitati pentru un euro, in conditiile agravarii crizei din piata financiara americana. Moneda americana a coborat si fata de yen, cu peste 3%, la 95,77 yeni pe unitate, revenind ulterior la 96,8 yeni pe unitate.
Bush e optimist
Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a declarat luni ca economia SUA se confrunta cu o perioada dificila si a subliniat
ca sustine masurile luate de Rezerva Federala pentru a reinstaura ordinea pe pietele financiare.
Autoritatile americane controleaza situatia, a mentionat Bush. "Ne aflam intr-o perioada dificila. Am luat masuri puternice si decisive. Rezerva Federala a actionat rapid pentru a readuce ordinea pe pietele financiare", a afirmat Bush. "Institutiile noastre financiare sunt puternice si pietele noastre de capital functioneaza eficient", a mai spus Bush. Presedintele american a adaugat ca, pe termen lung, economia se va redresa, desi, in acest moment, se confrunta cu o situatie dificila.
Romania vulnerabila
Romania este una dintre cele mai vulnerabile tari din regiune la turbulentele externe, avand in vedere deficitul inalt de cont curent, cresterea acestuia fiind alimentata de avansul economic si al consumului intern, potrivit unui raport al Economist Intelligence Unit (EIU).
Finantarea deficitului de cont curent s-a realizat in principal prin investitii straine directe, insa aceste venituri se vor diminua, pe masura ce procesul de privatizare se va finaliza, amintesc economistii intr-un raport al EIU. "Europa Centrala si de Est a beneficiat de cresterea inca puternica din zona euro, desi in cazul unor state, precum Romania si Bulgaria, cerintele de finantare externa sunt ridicate, astfel ca aceste tari sunt vulnerabile la schimbarea sentimentului investitorilor", se spune in raport, transmite Mediafax.
Riscurile legate de nivelul inalt al deficitului de cont curent al Romaniei, care a atins anul trecut 14,2% din PIB, si de finantarea acestuia au fost subliniate de mai multi economisti nationali si internationali. Pentru acest an, estimarile indica atingerea pragului de 15% din PIB.

Fed vrea sa stopeze criza
Aseara, dupa inchiderea editiei, se astepta ca Fed sa reduca inca o data dobanda de politica monetara, cu pana la 1%, de la nivelul de 3%, cea mai ampla reducere operata dupa 1982, pentru a stopa deficitul de lichiditati de pe pietele financiare si a sustine economia.
Banca centrala americana a luat deja masuri de urgenta, inca de duminica, pentru suplimentarea lichiditatilor de pe piata creditelor, prin reducerea dobanzii de discount la care acorda imprumuturi bancilor (cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%) solutie care nu a mai fost adoptata de la criza financiara din 1929. Concomitent, Fed a acceptat sa finanteze active mai putin lichide ale Bear Stearns, in valoare de pana la 30 de miliarde de dolari. Rezerva Federala a anuntat, saptamana trecuta, ca bancile americane vor avea acces la credite de 200 de miliarde de dolari, sub forma de titluri de Trezorerie. Decizia face parte dintr-o actiune concertata a mai multor banci centrale, printre care Banca Angliei, Banca Centrala Europeana si Banca Japoniei, care vor suplimenta lichiditatile de pe piata financiara pentru reducerea tensiunilor. De altfel, Banca Angliei a acordat luni imprumuturi de urgenta la trei zile, in valoare de cinci miliarde de lire, iar oferta a fost de aproape cinci ori suprasubsrisa. In plus
, pe piata exista speculatii legate de o noua suplimentare a lichiditatii si chiar de o reducere a ratei de politica monetara de catre Banca Centrala Europeana.