joi, 26 martie 2009

Investigating People DNA a luat in vizor fabrica Nokia

Afacerile cu terenuri de la Jucu, aparute imediat dupa ce compania finlandeza Nokia a anuntat ca va face o fabrica in zona, sunt verificate de procurorii clujeni ai Departamentului National Anticoruptie. Demersul anchetatorilor are loc la sesizarea unei persoane a carei identitate DNA nu a dezvaluit-o. Consiliul Judetean Cluj, principalul artizan al venirii Nokia in Romånia, a primit deja de la DNA o solicitare pentru a pune la dispozitie documentele legate de negocierile si contractul cu compania finlandeza. Specialistii in drept penal considera ca solicitarea procurorilor DNA este nelegala. Ei au explicat ca procurorii nu pot cere documente decåt atunci cånd exista inregistrat dosar penal, si nu in baza unei simple sesizari inregistrate la registrul unic al petitiilor si reclamatiilor.

Vestea ca DNA are in lucru o cauza in care apare si numele companiei finlandeze Nokia a fost data ieri de presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara. El a precizat ca Serviciul Teritorial Cluj al DNA i-a solicitat Consiliului Judetean Cluj sa puna la dispozitie toata documentatia legata de ridicarea fabricii Nokia de la Jucu.

;In vederea solutionarii lucrarii inregistrate cu numarul 79/VII/I/2008 va rugam sa ne puneti la dispozitie documentatia aferenta demararii si continuarii negocierilor cu compania finlandeza Nokia, materializate prin incheierea contractului de asociere in participatiune privind deschiderea fabricii de telefoane mobile din localitatea Jucu, judetul Cluj, precum si a cesionarii terenului aferent (oferte, scrisoarea de intentie, corespondenta, contracte), se arata in documentul adresat Consiliului Judetean Cluj si care este semnat de procurorul sef al DNA Cluj, Laura Oprean.

DNA: Ancheta nu vizeaza investitia Nokia
DNA a anuntat, la randul sau, prin intermediul Biroului de presa, ca ancheta Serviciului Teritorial Cluj nu vizeaza negocierea sau incheierea contractului de asociere intre compania Nokia si Consiliul Judetean Cluj privind deschiderea unei fabrici de telefoane in Jucu si nici investitia efectuata de compania Nokia la Jucu. “In realitate, investigatia DNA priveste imprejurarile in care anumite persoane fizice si juridice au achizitionat terenuri in comuna Jucu, anterior relocarii fabricii si incheierii contractului de asociere, existand suspiciuni ca respectivele persoane au beneficiat de informatii potrivit carora compania Nokia urma sa deschida o fabrica pe acele terenuri. Utilizarea unor informatii care nu erau destinate publicitatii
putea sa aduca beneficiarilor foloase necuvenite prin cresterea valorii terenurilor achizitionate. In acest scop, Serviciul Teritorial Cluj a solicitat informatii si documente atat Consiliului Judetean Clui, cat si altor institutii publice”, se arata in comunicatul remis presei de DNA.

Surse din randul procurorilor clujeni sustin insa ca solicitarea DNA facuta Consiliului Judetean Cluj pentru a pune la dispozitie documente pe tema “afacerii Nokia” este in afara procedurii penale. Ei arata ca din documentul trimis Consiliului judetean reiese ca este vorba doar de o simpla sesizare inregistrata la registrul unic al reclamatiilor, si nu de un dosar penal. Acest lucru, sustin specialistii, nu permite anchetatorilor sa ceara documente si sa faca investigatii. Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, a declarat ca va da curs solicitarii DNA pentru ca nu are nimic de ascuns, precizand ca toata documentatia legata de aducerea Nokia la Jucu a fost facuta legal. “Nu cunoastem obiectul anchetei demarate de DNA, dar nu vreau sa cred ca in spatele sesizarii este vorba de o actiune pur electorala, care ar putea afecta climatul de afaceri dezvoltat in ultimii ani in Cluj”, a afirmat Nicoara. Seful executivului judetean Cluj considera ca tot ce se intampla acum nu este altceva decat o hartuire a Consiliului judetean si a companiei Nokia. El a adaugat ca cel care a facut plangerea la DNA, incluzand si numele companiei Nokia, a actionat contra intereselor nationale si ca in astfel de conditii ia in calcul sa intrerupa pana dupa alegeri negocierile cu doua mari companii straine care vor sa investeasca la Cluj fiecare cate un miliard de euro.

DNA - Serviciul Teritorial Cluj l-a trimis în judecata pe fostul primar al comunei Jucu, Petre Coste, pentru luare de mita într-un caz de retrocedare a unor terenuri. Coste a fost prins în flagrant în timp de primea 10.000 de euro, pentru a urgenta, în calitate de presedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar, procedura de retrocedare a circa 160 de hectare de teren, din care unele parcele se aflau în vecinatatea investitiei Nokia din localitate.