joi, 26 martie 2009

Alianta contra naturii PNL-PSD

Incet, cu fereala, pas-pas, ca sa nu se prinda electoratul, PNL si PSD se indreapta spre o alianta contra naturii de toata frumusetea. Pocinogul e pus la cale de multa vreme. In culise s-a lucrat din greu pentru ca visul lui Dinu Patriciu sa devina realitate. In primul rand era nevoie ca PNL sa rupa caruta cu PD. Cu razgandelile lui Tariceanu, cu biletelele Elenei Udrea, cu diabolizarea lui Basescu, de Alianta DA s-a ales praful.

Mai era insa si o problema in interiorul PNL, aripa Stolojan. Cum necum, s-a rupt. Premisele fiind indeplinite, s-a trecut la colaborarea soft. Dintr-o data PNL si PSD erau animate de aceleasi intentii. S-a inceput cu suspendarea presedintelui. La inceput, liberalii au facut pe reticentii. Car-mar, insa au sfarsit prin a executa intocmai si la timp planul pesedist. Dupa o luna in care au plutit in al noualea cer ca l-au pus pe bara pe presedinte, si pe Vacaroiu la Cotroceni, busitura trebuie sa fi fost tare dureroasa. Sa mai dreaga busuiocul inainte de europarlamentare au mai marsat o data la fanteziile social-democratilor. Marirea pensiilor e posibil sa fi contat la obtinerea a ceva voturi, insa inflatia a avut grija sa nu le tina de foame pensionarilor pana la locale.
Cum sondajele aratau ca procentul PNL ramane constant , in ciuda afinitatii liderilor penelisti pentru proiecte social-democrate si Ion Iliescu, la inceputul anului sosise momentul pentru o alianta hard. Dar Geoana parea cam labil. Parca-parca facea cu ochiul Cotrocenilor, cu toate ca de acolo isi lua numai scatoalce. S-a gasit solutia readucerii la varful PSD a lui Adrian Nastase, cu care, intre 2000 si 2004, Dinu Patriciu se intelesese de minune. De aici incolo nu mai e decat chestiunea tehnica.
Si s-a decis sa se inceapa de jos in sus. Balonul de incercare a fost lansat la Botosani, pe sfarsitul saptamanii trecute, de baronul PSD Contac. Liderul PNL botosanean, Liviu Campanu, a iesit si el in public luni, in aceeasi zi in care de la centru s-a dat oficial liber la batut palma in teritoriu dupa pofta inimii sefilor locali, ca sa nu mai fie loc de dubii: "Sunt convins ca PNL impreuna cu PSD vor obtine peste 75 la suta din voturile electoratului botosanean. Vrem sa stabilim un comportament corect fata de electorat". Hei, aici e mare buba a aliantei PNL-PSD: mult apreciatul alegator. Fie el liberal sau social-democrat.
Marile asteptari ale electoratului liberal sunt total, dar absolut total, in contradictie cu cele ale votantilor PSD.
Sa vedem cum vor rezona aliatii Contac si Campanu cand Investitorul botosanean va intreba cum ramane chestiunea cu cota unica de impozitare, mare placere penelista, mare durere pesedista. Evident ca nici presedintilor Tariceanu si Geoana nu le va cadea bine o astfel de situatie. De-asta si intarzie sa-si puna pirostriile in public. Si mai sunt si alte subiecte dureroase de trecut in contractul prenuptial.
Bunaoara, sa ne gandim la CNSAS, la deconspirare, la Marius Oprea facandu-se frate cu Ion Iliescu, fie si doar ca sa treaca puntea. Sau invers, la preacinstitul activist comunist, talpa PSD, pus sa voteze pentru vreun reactionar penelist, caruia nu i-a folosit la nimic, dupa 1989, reeducarea la Canal. De la Caragiale incoace, greu de gasit alegatori mai turmentati decat captivii PNL si PSD.
O afacere serioasa, pentru care au iesit scantei intre noile partide fratesti, este si Fondul Proprietatea. Opera pur liberala, Fondul sta in gat pesedistilor de la infiintare. Mihai Tanasescu, pana sa plece la Banca Mondiala, mai sa raguseasca cerand urgenta lui dizolvare. Care va fi pozitia noii constructii
politice, de acum inainte? Usoara intrebare, imposibil raspuns.
Dincolo de eternul meci chiriasi versus proprietari, ramane pozitia generala fata de restituirea proprietatilor. Trecand peste atitudinea multor primari penelisti sau a conducerii liberale a ADS, care doar proprietarilor de drept nu le-a restituit ce le-au furat comunistii, la nivel declarativ PNL este de dreapta, este cu proprietarii, pesedistii fiind funciar impotriva acestora.
Acestea fiind zise, o ultima intrebare: de ce ar vota un liberal pur-sange cu alianta PSD-PNL? Dar un pesedist convins?