joi, 26 martie 2009

"Daca am probleme cu Justitia, vine justitia la mine"

Mai multi magistrati, avocati si persoane din administratia locala au beneficiat de serviciile oferite de agentia de turism Sun Holidays, patronata de cetateanul grec Nonis Ioannis. Acesta sustine, in denuntul facut la Parchet, ca a fost obligat de conationalul sau, Theodoros Malideros, sa plateasca aceste servicii, in caz contrar, familia sa avand de suferit violente. Ioannis sustine ca a platit pentru excursiile persoanelor impuse de Malideros 115.000 de euro. Ulterior excursiei, din Grecia, pe adresa agentiei de turism au sosit mai multe facturi prin care se spune ca s-au efectuat alte servicii, care au ramas neplatite. Nonis Ioannis sustine ca a platit si aceste cheltuieli, suma totala ajungand la 175.000 de euro. Sub o forma sau alta, Theodoros Malideros a reusit sa implice in afacerile sale o serie de nume importante. Astfel, in documente apar nume ca Rodica Stanoiu, fost ministru al justitiei, Emilia Ezer, judecator la Inalta Curte, si Radu Gherbovan-Silinescu, un renumit avocat, la randul sau fost magistrat.

In momentul de fata apar doua piste probabile privind natura relatiilor dintre Malideros si aceste persoane. Fie Malideros a beneficiat de servicii din partea unor magistrati si ulterior i-a rasplatit pe acestia trimitandu-i in excursii gratuite in Grecia, fie a construit o serie de “probe” pentru ca, la o adica, sa ii poata santaja. In aceasta din urma situatie Malideros a obtinut o serie de documente care acrediteaza ideea ca magistratii au efectuat, in Grecia, cheltuieli pentru diverse servicii turistice pe care nu le-au platit. Ulterior, firma Sun Holidays ar fi achitat aceste sume la presiunile lui Malideros. Dovezile efectuarii acestor plati ar fi putut deveni o arma in mana lui Theodoros Malideros, pe care ar fi putut sa o foloseasca la momentul oportun.
Concluzii foarte certe referitoare la increngatura de hartii care implica aceste nume nu pot fi trase in momentul de fata, pentru ca Malideros a dispus ridicarea tuturor actelor contabile de la Sun Holidays si transferarea acestora la sediul firmei Dolphin Invest din strada Franceza, fost spatiu al Mobitex SA.
Vom prezenta mai jos o serie de documente care, probabil, ii permiteau lui Malideros sa faca public declaratia “Daca am probleme cu Justitia, vine Justitia la mine”.

Din aceste acte reiese ca, in perioada 16 iulie – 26 iulie 2005, firma Sun Holidays a organizat o excursie in Grecia. O buna parte din numele care figureaza pe lista turistilor inscrisi sunt persoanele importante la care faceam referire: Radu si Claudia Gherbovan, Rodica si Serban Stanoiu, Gheorghe si Emilia Ezer. Din acest document reiese ca unul dintre pasagerii cursei cu destinatia Creta, in care se aflau magistratii mentionati, era si Theodoros Malideros.
Conform documentului, familiile Gherbovan, Stanoiu si Ezer ar fi beneficiat de sase bilete charter la clasa business si de transfer cu trei limuzine Mercedes, de la aeroport la hotelul Adelmar (membru al grupului hotelier Royal Mare Village – unul dintre primele lanturi hoteliere din lume). Cele trei familii ar fi fost cazate in cate un apartament de tip VIP cu acces la piscina in valoare de 2.800 de euro pe noapte/apartament. Pentru excursia celor sase persoane firma Sun Holidays a achitat prin transfer bancar suma de 47.028 euro, in doua transe prin BCR. Aceste informatii sunt cuprinse intr-un listing cu viramente facute de Sun Holidays diversilor parteneri. Ciudat este faptul ca, in prima coloana in care sunt mentionate datele probabile ale excursiilor, in dreptul sumei de 47.028 de euro figureaza sintagma “Grup Stanoiu”, singura exceptie existenta in acest sens.
De asemenea, am mai intrat in posesia unor facturi emise de hotelul Adelmar catre tur operatorul Delta Net, partenerul de afaceri din Grecia al firmei Sun Holidays.

Conform lui Ioannis Nonis aceste facturi au fost emise dupa plecarea turistilor din Grecia si au fost achitate de catre Sun Holidays la ordinul lui Malideros. Acestea ar reprezenta contravaloarea unor servicii turistice, suplimentare excursiei propriu-zise, care nu ar fi fost achitate de catre beneficiari. Astfel, familia Stanoiu ar mai fi datorat 477 de euro, familia Gherbovan ar mai fi datorat 3.803 euro, iar familia Ezer, 610 euro.

Martorul-cheie a murit
Fostul ministru al justitiei Rodica Stanoiu ne-a declarat ca nu isi explica aceste diferente de cost ale excursiei si a afirmat ca nu are si nu a avut nici o legatura cu vreuna dintre partile implicate in scandalul “Malideros”. Mai mult, ea ne-a spus ca cel care s-a ocupat de organizarea acestei excursii este Radu Gherbovan-Silinescu care este prieten de familie si care s-a ocupat de detaliile acestei plecari, dat fiind faptul ca ea nu avea timp iar sotul sau era bolnav. De asemenea, Rodica Stanoiu a spus ca i-a dat lui Radu Gherbovan banii necesari excursiei.

Avocatul Radu Gherbovan-Silinescu ne-a declarat telefonic ca intr-adevar s-a ocupat de organizarea deplasarii in Grecia pentru familia sa si a Rodicai Stanoiu. La fel ca fostul ministru, Radu Gherbovan a spus ca nu a avut nici o legatura cu oricare dintre ceilalti turisti care au plecat in Grecia odata cu ei. Gherbovan a spus ca negocierile si discutiile legate de excursie au fost purtate cu un anume Nikos, despre care stia ca este asociat la firma Sun Holidays. Avocatul a mai precizat ca a ales o firma greceasca din aceleasi motive pentru care atunci cand pleaca in Turcia, pleaca cu o firma turceasca: in speranta ca serviciile sunt de buna calitate. Radu Gherbovan a declarat ca a facut toate platile aferente acestei deplasari catre acest Nikos (in prezent decedat). De asemenea a tinut sa precizeze ca nu l-a cunoscut pe Theodoros Malideros inainte de aceasta excursie si ca toate aceste sustineri facute in legatura cu familia sa si a Rodicai Stanoiu sunt de natura de a ii pune intr-o postura infamanta si, mai ales, neadevarata. In ceea ce o priveste pe Emilia Ezer, aceasta nu a putut fi contactata si, de altfel, nici sotul sau in vederea obtinerii unui punct de vedere legat de aceasta poveste.

Legaturi periculoase
Numele Emiliei Ezer, insa, poate fi intalnit intr-o alta cauza care are legatura cu Theodoros Malideros. Este vorba de dosarul 2137/2005, preschimbat in 8933/1/2005 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia Comerciala. In acest dosar a fost pronuntata in data de 25 octombrie 2007 Decizia irevocabila numarul 3346. Este un dosar in care firma Dolphin Invest SA a chemat in judecata societatea Mobitex SA, intr-un litigiu privind dreptul de proprietate asupra unui spatiu comercial situat in Bucuresti, Soseaua Pantelimon. Parcursul acestui litigiu este urmatorul. Judecatoria Sectorului 2 careia ii fusese inaintata cauza si-a declinat competenta catre Tribunalul Bucuresti. In anul 2004, acesta a dat castig de cauza firmei Dolphin Invest SA. Instanta de apel, Curtea de Apel Bucuresti a anulat decizia instantei inferioare dand dreptate firmei Mobitex SA. Aceasta din urma constata nulitatea hotararii Adunarii Generale a Actionarilor din Mobitex prin care spatiul cu pricina era vandut firmei Dolphin Invest SA. Hotararea in cauza a ramas irevocabila prin aceea ca, Dolphin Invest nu a mai formulat recursul la care legea ii dadea dreptul. Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat insa castig de cauza firmei lui Malideros, Dolphin Invest SA, ignorand Decizia Curtii de Apel ramasa irevocabila, prin care Hotararea AGA care statea la baza actului de vanzare-cumparare a spatiului comercial din Pantelimon, incheiat intre Dolphin si Mobitex, era anulata. Altfel spus spatiile comerciale nu mai aveau cum sa fie vandute sau, in orice caz, nu in baza acelei hotarari AGA. Presedintele instantei care a dat castig de cauza firmei lui Malideros se numeste chiar Emilia Ezer. Coincidenta face ca unul dintre turistii care au vizitat Grecia prin firma Sun Holidays sa fie familia Ezer, Gheorghe si Emilia.