joi, 26 martie 2009

Loto pentru Felix

Presedintele de onoare al PC
vrea sa puna mana pe afacerile "Programul Video Loterie" si "Pariloto" * Jocurile electronice si pariurile sportive produc anual zeci de milioane de euro, bani care provin, in mare parte, din castigurile la Loto 6/49

ZIUA a dezvaluit in urma cu doua zile ca Loteria Romana pierde milioane de euro anual de pe urma unor contracte paguboase incheiate cu doua firme grecesti. Conducerea Loteriei s-a grabit sa confirme informatiile publicate de ziarul nostru, subliniind ca sunt afectate interesele companiei si ale statului roman. In realitate, Compania Nationala Loteria Romana doreste rezilierea contractului cu firmele Intracom SA Hellenic Telecommunication Electronics Industry si Intralot Intregrated Lottery Sistems. Odata rupta intelegerea, afacerea ar urma sa ajunga, potrivit informatiilor noastre, pe mana presedintelui de onoare al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, seful pe linie de partid al directoarei Lilianei Ghervasuc-Minca, vicepresedinte al PC.
Firmele Intracom SA Hellenic Telecommunication Electronics Industry si Intralot Intregrated Lottery Sistems and Services au incheiat, in 2003, contracte pe zece ani cu fostul director al Loteriei, Nicolae Cristea, pentru "Programul Video Loterie" (jocuri electronice) si "Pariloto" (pariuri sportive). Grecii primesc intre 70 si 85% din profit, iar Loteria plateste toate taxele si orice alte cheltuieli legate de aparatura. Grecii scot un profit anual de zeci de milioane de euro. Dan Voiculescu, fostul sef al directoarei de la loterie Liliana Ghervasuc-Minca, a pus ochii pe aceasta afacere si incearca sa preia afacerea cu jocuri electronice si pariuri sportive. Conform acelorasi surse ale ZIUA, atat Dan Voiculescu cat si conducerea Loteriei Romane fac de mai multe luni presiuni asupra patronilor greci pentru a-i determina sa renunte la cele doua contracte. De altfel, presa a scris despre o intalnire intre Liliana Ghervasuc-Minca, presedintele Intracom Socrate Kokkalis, dar si Dan Voiculescu. Intalnirea a avut loc la mijlocul lunii februarie, la restaurantul Gallo Nero situat pe Bulevardul Decebal din Capitala, cu prilejul unei petreceri exclusiviste. Conform informatiilor noastre, atunci Dan Voiculescu, dar si Liliana Ghervasuc-Minca, au incercat sa-l convinga pe Socrate Kokkalis sa renunte la contracte pentru ca afacerea sa fie preluata de presedintele de onoare al Partidului Conservator. O afacere care i-ar aduce milioane de euro anual.
Offshore-ul lui Copos
Trebuie spus ca Dan Voiculescu este implicat deja in afacere prin intermediul lui George Copos, fostul prim-vice prim ministru din partea Partidului Conservator, un personaj strans legat de Loteria Romana si de banii acestei companii. Astfel, asa cum ZIUA a dezvaluit in urma cu doua zile, cele doua societati grecesti au mandatat o a treia firma, Lotrom SA, sa achizitioneze aparatele pentru cele doua jocuri de noroc ale Loteriei. Societatea Lotrom este controlata chiar de catre patronii de la Intralot si Intracom care detin actiuni in nume propriu sau prin intermediul celor doua firme care au incheiat contracte cu Loteria. Printre actionari apare insa si un off-shore inregistrat in Cipru care profita la randul sau de pe urma acestei afaceri. Este vorba despre Megapearl Limited. O firma controlata de George Copos, care, potrivit informatiilor de la Registrul Comertului, detine 5% din actiunile de la Lotrom, procent suficient pentru a-i asigura o cota de profit de milioane de euro. Ca Megapearl este controlata de George Copos este dovedit si de faptul ca acest off-shore apare ca actionar la toate firmele fostului vicepremier PC. In acest sens, Megapearl are 6,75% din actiunile Ana Holding SA, 2% din cele ale firmei Ana Pan SA, 6,75% din actiunile de la Ana Residences SA, 99% din procentele Ana Tower SRL. De asemenea, acelasi off-shore figureaza printre actionarii de la Fotbal Club Rapid SA unde detine aproape 21% din actiuni.
Schimbari la INTACT
Majoritatea greilor din managementul Grupului Intact vor fi pusi pe liber incepand cu luna aprilie, sustin surse confidentiale. Actiunea nu il vizeaza si pe Sorin Oancea, care va gestiona un alt proiect. Masura a fost luata de patronul Dan Voiculescu in contextul negocierilor cu RTL.

Secretara lui Voiculescu
Actuala directoare a Loteriei, Liliana Ghervasuc-Minca, a fost descoperita si lansata la inceputul anilor '90 de generalul Victor Atanasie Stanculescu, pe cand era o tanara dactilografa la Ministerul Resurselor si Industriei. Stanculescu, care conducea ministerul mamut al Economiei ce includea si Industria, a plasat-o pe Ghervasuc pe post de secretara si asistent manager in cadrul reprezentantei din Romania a grupului anglo-indian Balli Group PLC. Adica acolo unde el a devenit ulterior consilier si vicepresedinte al reprezentantei. Ghervasuc a ocupat aceasta functie incepand cu 1993 pana in 2000. In perioada 2005-2006, a fost presedinte al Agentiei Nationale de Control a Exporturilor (ANCEX), cu rang de secretar de stat. Din 2007 a fost numita sefa Loteriei Romane. Pe plan politic, Liliana Ghervasuc-Minca este vicepresedinte al Partidului Conservator.
"Contractele prejudiciaza statul"
Loteria Romana a confirmat toate dezvaluirile facute de noi in urma cu doua zile. "Precizam ca informatiile aparute in cotidianul <> cu privire la faptul ca, contractele incheiate cu partenerii greci sunt defavorabile, chiar paguboase pentru statul roman, sunt sustinute de raportul ANAF din anul 2007, raport in care s-a facut o analiza cu masuri foarte clare, situatie care face obiectul Directiei Nationale Anticoruptie.
Referitor la sumele aparute in acelasi articol mentionam ca aceste date se regasesc partial in raportul ANAF, in prevederile contractuale si in dosarul aflat in cercetari la DNA", se arata intr-un comunicat al Loteriei. Reprezentantii Loteriei sustin ca sumele care sunt incasate de firmele grecesti prejudiciaza statul roman si ca s-a incercat remedierea acestui aspect. "Conditiile si termenii din contractele incheiate de catre fostul Director General Nicolae Cristea sunt bine cunoscute presei, care a subliniat
de fiecare data ca sumele foarte mari pe care le incaseaza partenerii greci priveaza in primul rand bugetul de stat. In ultimii doi ani, actuala conducere a companiei a facut toate demersurile necesare pentru a remedia, prin renegocieri cu partenerii greci, toate conditiile care aduc atingere intereselor companiei si implicit statului roman. (...) Increderea publicului demonstrata deja pentru jocurile organizate si administrate de Loteria Romana reprezinta cel mai important aspect in activitatea pe care o desfasuram. Aceasta incredere ne obliga sa sprijinim toate organele de verificare si control ale statului, in vederea reglementarii situatiei de fapt in care se afla C.N. <> S.A. in relatiile contractuale cu partenerii greci", se mai precizeaza in acelasi comunicat.
Loteria conservatoare
Loteria Romana se afla sub controlul lui Dan Voiculescu si a Partidului Conservator de mai multi ani. Institutia a fost de altfel unul dintre principalii parteneri de afaceri pentru diferiti membri ai PC. Vom prezenta in continuare pe scurt cateva dintre aceste cazuri.
Cel care a profitat din plin de pe urma afacerilor cu Loteria a fost George Copos. ZIUA a dezvaluit in premiera ca acesta a incasat aproximativ un milion de euro dupa ce, in perioada in care Loteria Romana era condusa de Nicolae Cristea, si el membru PC, a vandut companiei cateva zeci de spatii ce apartineau societatii Ana Electronics. Dupa dezvaluirile din ziarul nostru, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au declansat o ancheta in acest caz. Ulterior, George Copos a fost trimis in judecata pentru evaziune fiscala. Si fostul director al Loteriei, Nicolae Cristea, a fost deferit instantei. Aceasta nu a fost insa singura legatura a lui Copos cu Loteria Romana. Fostul vicepremier a incasat bani de la Loterie si de pe urma spatiilor pe care le-a pus la dispozitia companiei contra unei chirii. Concret, o buna perioada de timp, tragerile saptamanale pentru jocurile "6 din 49" si "Noroc" au avut loc intr-o hala din Sectorul 2 al Capitalei detinuta de George Copos. De asemenea, si postul de televiziune al lui Dan Voiculescu a castigat de pe urma Loteriei Nationale. In 2005, compania a decis ca tragerile loto sa fie mutate de la TVR la Antena 1. Astfel, televiziunea lui Voiculescu a incasat bani frumosi de pe urma reclamelor
difuzate inainte si dupa tragerile loto. Si Saptamana Financiara SRL, care editeaza publicatia cu acelasi nume si care apartine tot familiei Voiculescu, a primit bani de la Loteria Romana. Mai exact, institutia condusa de fina lui Dan Voiculescu a sponsorizat cu 15.000 de euro proiectul "Marci romanesti de succes", eveniment organizat de Saptamana Financiara. Intrucat Legea 32/1994 interzicea ca o companie cu capital de stat, asa cum este cazul Loteriei, sa sponsorizeze o companie privata ci numai fundatii sau asociatii, a fost folosit un subterfugiu. Banii au fost dati Asociatiei Generatia Mileniului III, insa in final au ajuns tot la Saptamana lui Voiculescu.