joi, 26 martie 2009

Kakaia creşteri? Eta carnaval!

Din păcate, veştile proaste sunt înghiţite cu greutate de marea parte a investitorilor. O mulţime de români au ales să investească pe Bursă în ultimul an, încurajaţi de integrarea europeană, dar şi de creşterile înregistrate de multe acţiuni.
În momentul în care situaţia a încetat să mai fie aşa de roz cum credeau, o parte dintre ei au vândut şi şi-au marcat pierderile. Din păcate, aceasta este printre cele mai fericite categorii.
Pentru că, deşi analiza tehnică arăta că bursele lumii se duc implacabil în jos, iar la fundamentele pieţelor financiare americane se vedea că este ceva în neregulă, brokerii continuau să vorbească de "preţuri atractive", de creşterea economică a României şi să le spună clienţilor că "fundamental, stăm bine".
Preţurile sunt, însă, atractive, doar dacă ai certitudinea că vei găsi pe cineva căruia să-i vinzi apoi mai scump. Iar fondurile de investiţii, cele mai avizate şi informate, au tot vândut, iar mulţi investitori au ascultat sfaturile unora care ştiau foarte bine situaţia şi, mai ales, ce fac acele fonduri şi au continuat să cumpere pe scădere pentru a "piramida" şi a obţine o cât mai mică medie de preţ pe titluri. Nu destul de mică, însă. Scăderile nu se mai termină, însă banii da.
În plus
, s-a dovedit că nici fundamental nu stăm prea bine, iar mult-lăudata creştere economică duce în spinare şi un mare risc de supraîncălzire, totul asezonat cu o instabilitate politică.
De ce întâmplă aşa? După cum spuneam, în primul rând datorită sfaturilor majorităţii brokerilor. Însă nu ei sunt principalii vinovaţi, ci lipsa de cultură investiţională a celor care îşi astupă urechile la veştile proaste şi se agaţă de orice rază de speranţă şi de orice zi "verde" de la Bursă. Asta deşi este clar că sunt mult mai multe zile proaste la Bursă, iar consultarea oricărui grafic arată că suntem la ani-lumină de maximele de anul trecut.
Această atitudine se dovedeşte acum păguboasă. În ultima vreme, brokerii au început să admită că bursele sunt în criză, însă abia acum, când în străinătate, mai ales pe Wall Street, se poartă panica. Este însă prea târziu, pentru prea multă lume, care s-a trezit investind pe termen lung spre foarte lung. Şi care nu mai are ca alternativă decât să acţioneze, cum se spune în jargonul investitorilor, în stil
"minimax" - cumperi pe maxime, vinzi pe minime.
Fac o paranteză aici, pentru a menţiona că nu mă refer la investitorii sofisticaţi - nu sunt decât câteva sute în România, faţă de zeci de mii de investitori de portofoliu - care lucrează la Sibiu, pe piaţa Forex sau pe burse externe. Aceştia, alături de fondurile de investiţii, au un comportament extrem de matur şi reacţionează, în marea majoritate a cazurilor, corect la semnalele economice, fără a se amăgi în vreun fel.
Să revenim la situaţia din aceste zile. Decizia Fed a înviorat bursele încă dinainte să fie anunţată şi mulţi şi-au pus iar ochelarii "roz" şi speră că am ajuns la capătul scăderilor şi că mai jos nu se poate. Nimic mai greşit. De această mână de ajutor se vor folosi numai fondurile mari care vor marca nişte profituri pe termen scurt, iar căderea va fi şi mai amplă după aceea.
Într-un banc de pe vremea comunismului, un rus se trezeşte dimineaţa, deschide geamul, vede afară un tanc cu steagul SUA pe el şi strigă: Freedom!
Investitorilor care vor face la fel şi vor striga: Creşteri! le voi răspunde ca în banc: Kakaia creşteri? Eta carnaval!