joi, 26 martie 2009

Fugarul Ristea Priboi reapare rizand dupa trei ani

Ristea Priboi s-a intors in Romania dupa mai bine de trei ani in care s-a ascuns de procurorii care il cerceteaza in dosarul Matusa Tamara. Aparitia lui Priboi pare sa-i dea fiori lui Adrian Nastase.

Fostul senator PSD Ristea Priboi s-a intors in Romania dupa mai bine de trei ani.
Mai zambitor ca niciodata, cu nepotelul de mina, asa si-a facut aparitia Ristea Priboi, luni seara, la meciul demonstrativ al celebrei trupe de baschet Harlem Globetrotters. Dupa ce mai bine trei ani atit procurorii, cit si colegii de partid il dadusera disparut prin tari indepartate, de exemplu Dubai sau Liban, acum este cert: Ristea Priboi s-a intors. Omul de incredere al fostului premier Adrian Nastase a parasit Romania in 2005, imediat dupa alegeri, ulterior fiind pus sub urmarire penala in dosarul Matusa Tamara si intr-un alt caz in care era acuzat ca ar fi sprijinit afacerile ilegale ale omului de afaceri Genica Boerica.

Dosar de care a scapat recent, in urma cu citeva luni.

Luni seara, Priboi a stat sub nasul mai multor politicieni si oameni de afaceri veniti si ei la meci: ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, Norica Nicolai si Dorin Marian, ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, sau Ion Tiriac. El a avut locuri chiar mai bune decit acestia: la doar trei rinduri de teren.

Majoritatii pesedistilor contactati ieri de Cotidianul nu le venea sa creada ca Priboi s-a intors acasa. Vicepresedintele Victor Ponta, care a asistat cu baietelul sau la meci, spune ca nu l-a zarit deloc pe fostul ofiter de informatii externe. Asta chiar daca Ponta a trecut pe linga locul din care Priboi a savurat spectacolul. „Nu l-am vazut. Eram cu baiatul meu“, ne-a declarat acesta. Nici strategul PSD, Viorel Hrebenciuc, nu stia nimic despre intoarcerea lui Priboi in Romania. Si se pare ca nici nu e foarte dornic sa auda: „De ce ma intrebati pe mine de Priboi? Nu stiti ca era dusmanul meu?“. La fel de mirata, vicepresedintele PSD Rodica Nassar ne-a declarat ca isi credea inca plecat fostul coleg de Parlament. „Stiam ca este la Beirut, in Liban. Nu am insa nici o informatie despre el.“ Aceeasi reactie si din partea fostului secretar general al guvernului Nastase, Eugen Bejinariu: „E plecat din tara, de unde sa stiu eu unde este?“.

Dintre toti pesedistii insa, cel mai neplacut surprins de vestea reaparitiei lui Ristea Priboi este chiar fostul premier Adrian Nastase. Asta in conditiile in care Priboi a fost considerat intotdeauna unul dintre oamenii sai de incredere. „Nu am mai vorbit cu domnul Priboi de ani de zile. Nu am nici un numar de telefon al lui. Ca sa spun sincer, nici nu mai vreau sa fiu implicat din nou in vreo poveste legata de domnul Priboi“, ne-a declarat fostul premier. Potrivit informatiilor publicate in presa, Ristea Priboi este nasul unuia dintre copiii familiei Nastase. Surse din cadrul PSD pun raceala relatiilor dintre cei doi pe seama aceleiasi Matusi Tamara. Mai exact pe seama dosarului de la DNA „mostenit“ de Nastase.

Dar cine este Ristea Priboi si de ce se feresc liderii PSD, in frunte cu fostul sau aliat numarul unu - Adrian Nastase -, de el? Absolvent al Scolii de Securitate de la Baneasa inainte de 1990, Priboi a fost incadrat ca ofiter la Directia de Informatii Externe, adica in bratul extern al Securitatii, acolo unde a ajuns adjunct al departamentului care se ocupa de postul de radio Europa Libera, fiind colaborator apropiat al generalului Plesita. Ristea Priboi s-a aflat in DIE in perioada in care institutia a organizat atentatul cu bomba de la sediul din München al Europei Libere, comis de Carlos Sacalul, dar a negat ca ar fi avut vreo legatura cu acest eveniment. Dupa 1990 a ramas in SIE, iar din 1995, Adrian Nastase il ia sub aripa sa la Camera Deputatilor, unde ocupa postul de consilier personal. In 2000, Ristea Priboi devine deputat PSD. Mai mult, Nastase a incercat sa-l impuna in fruntea Comisiei parlamentare pentru controlul SIE. Incercare ratata, Priboi fiind nevoit sa renunte la functie dupa ce presa a dezvaluit ca a fost implicat in actiunile represive intreprinse de fosta Securitate impotriva postului de radio Europa Libera.

In presa s-a speculat foarte mult pe seama legaturii dintre Nastase si Priboi, suspectindu-se ca relatia dintre acestia, care dateaza dinainte de 1989, ar fi fost una profesionala. Deocamdata, singurul dosar in care numele celor doi apar in clar este cel cunoscut in presa drept dosarul Matusa Tamara. Acesta este, de altfel, si singurul dosar in care Priboi mai este cercetat de DNA. „Se continua urmarirea penala fata de Ristea Priboi pentru complicitate la luare si dare de mita. Mentionam ca nu a fost dat in urmarire nationala sau internationala“, precizeaza Biroul de Presa al DNA. Surse judiciare afirma ca Priboi a primit mai multe citatii de la DNA pentru a lua la cunostinta invinuirile care i se aduc, dar ca acesta nu a fost gasit, deci nu a fost la nici o audiere.

In acest caz de la inceputul lui 2006, fostul premier Adrian Nastase este invinuit de procurorii Anticoruptie de dare de mita, pentru ca i-ar fi oferit lui Ioan Melinescu postul de sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, in schimbul distrugerii unui inscris care dovedea ca Dana Nastase a depus, in anul 1999, 400.000 de dolari in numerar la o banca. Mijlocitorul intilnirii dintre Ioan Melinescu si Adrian Nastase ar fi fost Ristea Priboi, conform declaratiilor date la dosar de denuntatorul Genica Boerica. In decembrie 2005, Boerica a primit opt ani de inchisoare pentru returnari ilegale de TVA in valoare de circa 10 milioane de dolari, insa, imediat dupa ce i-a denuntat pe Nastase, Priboi si Melinescu, i s-a redus pedeapsa la patru ani.

Un securist nu tocmai de bine

Trecutul antedecembrist al lui Priboi a generat mai multe scandaluri de-a lungul timpului. Fostul participant la revolta anticomunista din 15 noiembrie ‘87 de la Brasov, Werner Sommeraurer, l-a acuzat pe Priboi ca ar fi fost unul dintre actorii reprimarii manifestarii. Potrivit lui Sommeraurer, citat de revista ,,22’’, ofiterul care il anchetase i-a pus pistolul la git in fata lui Priboi. „Nici Priboi nu s-a lasat mai prejos, povesteste Sommeraurer, m-a lovit peste palme, m-a intins pe masa si m-a lovit peste talpi atit de tare incit imi crapasera talpile de la pantofi“. Ristea Priboi i-a dat in judecata pentru aceste acuzatii pe Werner Sommeraurer si pe istoricul Marius Oprea, dar a pierdut procesul. O alta acuzatie a fost lansata de fostul liberal Radu F. Alexandru. Potrivit acestuia, Priboi ar fi scris doua note informative - documente autentice - provenind din arhiva CNSAS, Dosarul I/622, referitoare la urmarirea informativa a poetului Ion Gheorghe. Notele respective vizau activitatea si atitudinea politica ale poetului Ion Gheorghe, tematica poeziilor sale, cit si viata
familiala.

Cum a scapat Priboi de dosarul Genica Boerica

Priboi a mai fost cercetat penal intr-un alt dosar, ce privea returnari ilegale de TVA, de care ar fi beneficiat acelasi Genica Boerica, pe care fostul deputat PSD l-ar fi ajutat prin interventii la Finantele din Dolj.

Fostul deputat PSD a mai fost implicat intr-un dosar penal, sub suspiciunea de complicitate la inselaciune, dar procurorii nu i-au putut dovedi vinovatia. In acest dosar, omul de afaceri craiovean Genica Boerica a fost condamnat in anul 2006 pentru ca ar fi beneficiat, cu complicitatea conducerii Directiei Finantelor Publice Dolj, de rambursari ilegale de TVA in valoare totala de circa 10 milioane de dolari. El le-a declarat atunci procurorilor ca cel care l-a ajutat sa insele Finantele a fost Ristea Priboi, care a intervenit pe linga conducerea institutiei, contra unei sume de bani primite de la Boerica, pentru a-i accepta documentatia falsa.

Priboi a fost scos in noiembrie 2007 de sub urmarire penala, pentru ca procurorii nu au putut stabili cu certitudine ca ar fi primit mita si nici ca respectivele interventii ale deputatului s-au produs
in realitate. Singura proba impotriva lui Priboi in acest dosar a fost autodenuntul lui Genica Boerica, apreciat de DNA drept insuficient pentru a-l pune sub acuzare pe fostul deputat PSD.

Omul de afaceri craiovean a declarat in iunie 2006, intr-un interviu publicat de cotidianul „Ziua“, ca el beneficia doar de o parte a sumelor rezultate din rambursarile ilegale de TVA, iar majoritatea banilor ajungeau la sefii Directiei Finantelor Publice Dolj sau la PSD, prin Ristea Priboi. El a adaugat ca a fost santajat de Ristea Priboi pentru a nu le divulga procurorilor felul in care PSD era finantat ilegal, dar fara a preciza in ce ar fi constat respectivul santaj. „40% raminea la cei de la Directia de Finante de la Dolj, care spuneau ca dau si mai jos, lucru pe care nu pot sa-l confirm, 30% mergea la Bucuresti, la partid, prin Ristea Priboi, in jur de 10% mi-am insusit eu, la fiecare rambursare de TVA, si restul mergeau la cei mai mici, care faceau diverse operatiuni“, a declarat Boerica pentru cotidianul citat.