joi, 26 martie 2009

Nea Gogu şi desantul NATO

Edilii români au fost cuprinşi brusc de frenezie gospodărească

Nea Gogu are cu ce se mândri. A fost ales între cei 133 de măturători de elită ai ţării. Şi de ce nu, ai întregii lumi. Face parte din trupele de intervenţie rapidă ale salubrităţii bucureştene pe perioada summitului NATO. Nu prea ştie el ce-i ăla summit, de NATO parcă ar fi auzit ceva, dar e hotărât să le arate tuturor ce bine mânuieşte mătura. Deocamdată, mândria lui este o legitimaţie specială care-i dă voie să umble prin perimetrul interzis muritorilor de rând, cot la cot cu sepepiştii.

Nea Gogu a obţinut, cum s-ar zice, primul nivel de securitate globală. E şi normal dacă ne gândim că "oamenii de serviciu" se numără, alături de jandarmi, medici
sau agenţi secreţi, printre membrii personalului de urgenţă care veghează la buna desfăşurare a unui asemenea eveniment. Un eveniment nemaiîntâlnit la care participă zeci de şefi de stat sau de guvern, sute de generali sau miniştri şi mii de funcţionari şi ziarişti.

La prima vedere, misia gunoierului pare cea mai uşoară. Adică nu-i acelaşi lucru să razi un găinaţ din calea coloanei prezidenţiale cu dejucarea, doamne fereşte, a vreunui atentat terorist. Pentru şefii lui nea Gogu însă, curăţenia e la fel de importantă ca siguranţa înalţilor oaspeţi. Cărora trebuie să le oferim tot confortul. De la o privelişte plăcută prin geamurile fumurii ale limuzinei şi până la euroveceurile instalate la doi paşi de sala de şedinţe.

Aşa se face că, din Capitală şi până pe litoral, străzile sau uliţele s-au umplut de muncitori scoşi la plombat gropi şi de chivuţe puse să vopsească borduri. Pentru orice eventualitate, chiar dacă traseul oficial nu va trece pe acolo. Până şi aurolacii au fost evacuaţi din locuinţele lor subterane, iar capacele de canal au fost sudate ca nu cumva să se întoarcă peste noapte la "domiciliu". Nu de alta, dar pot fi lesne confundaţi cu soldaţii lui Bin Laden.

Că edilii români au fost cuprinşi brusc de frenezie gospodărească la auzul veştii că s-ar putea să le calce pragul însuşi Bush sau însuşi Putin nu-i rău. Măcar atât să se vadă în urma summitului NATO. Agitaţia asta suferă însă de heirupismul tipic vizitelor lui Ceauşescu prin judeţele patriei. Mai lipseşte doar să se astupe scorburile copacilor cu ciment, cum se proceda pe vremuri pentru a-i face pe plac Tovarăşei, o mare amatoare de feng-shui.

În rest, obiceiul de a băga gunoiul sub preşul pe care va păşi "Cârmaciul" a rămas neschimbat. Ca şi nea Gogu, care a dat cu mătura din dictatură şi până-n democraţie. Singura diferenţă este, acum, legitimaţia care-i dă dreptul să participe la procesul securităţii globale. Alături de "colegii" de la CIA.