joi, 26 martie 2009

America plateste 16.500 de dolari pentru viata unui roman

Romania a aflat ieri unul dintre cele mai dureroase adevaruri de la Revolutie incoace. Familia basistului Teo Peter, ucis in noaptea de 3 spre 4 decembrie 2004 de puscasul marin Cristopher Van Goethem, a dezvaluit pentru prima data oferta financiara a autoritatilor din SUA, ce ar fi trebuit sa duca la inchiderea procesului: 16.500 de dolari. Acesta este pretul pe care americanii l-au oferit in schimbul vietii unui om care, asa cum au recunoscut si negociatorii de la Washinghton, a ocupat un rol important in peisajul culturii romanesti. Probabil jignita de aceasta propunere, venita dupa aproape un an de la accident, familia a refuzat banii.

Ceea ce a urmat insa dupa declinarea ofertei este o lectie de justitie pe care cei din Statele Unite au dat-o romanilor. Albirea puscasului marin de catre instanta nu s-a facut nici la comanda politica, nici la ordin venit pe linie militara, ci pur si simplu pe baza probelor existente la dosar. Asa s-a ajuns la concluzia aberanta ca este posibil ca victima sa nu fi fost in masina in momentul producerii accidentului. In Romania, aceasta remarca a starnit revolta, insa, pentru americanii care au judecat cazul, constatarea a fost una cat se poate de normala.

Demersurile facute de partea romaneasca pentru aflarea adevarului au fost aproape nule. Statul nu si-a pus nici un moment problema sa-l trimita pe taximetristul in masina caruia se afla Teo Peter in fata instantei din Statele Unite. In plus
, ancheta de la Bucuresti a fost condusa cu precadere de doi procurori americani, carora nu li se poate imputa faptul ca nu s-au dat de ceasul mortii sa-si scoata conationalul vinovat. Pe durata procesului, nici un reprezentant al Ministerului de Externe nu si-a facut remarcata prezenta la vreunul din termenele de judecata. Este posibil ca nici macar familia basistului sa nu fi fost atat de transanta, sperand sa obtina o suma mai mare din partea statului american. Un argument in acest sens este intarzierea cu care a iesit la iveala propunerea financiara a Statelor Unite. In aceste conditii, albirea puscasului marin poate fi o lectie pentru Romania. Asa am invatat ca alianta cu SUA nu functioneaza si in fata instantelor, iar pretul pus de americani pe noi nu este unul foarte mare.